Redacció | Actualitzat el 16/03/2022 a les 16:50h

Es presenta una guia que facilita l’elecció d'espais per a instal·lar-hi projectes d’energies renovables

El document de la Diputació de Girona, pioner a Catalunya, defineix els criteris a tenir en compte quan es plantegi aquest tipus d'iniciatives dels ens locals i dels propietaris privats

La Diputació de Girona, a través del Servei de Medi Ambient, ha elaborat la Guia per a la destinació de cobertes i terrenys a la producció local d’energies renovables. Es tracta d’un document de síntesi jurídica que analitza els aspectes a tenir en compte quan es plantegi un projecte d’energia renovable i que ofereix una base legal a les administracions públiques i als propietaris privats per prendre decisions amb més celeritat.  
 
El procés de transició cap a un model energètic sostenible, sense combustibles fòssils i amb moltes menys emissions de CO2, està comportant l’increment, a poc a poc, d’iniciatives que aprofiten els recursos energètics renovables a les comarques gironines. En molts casos, són projectes tan nous, sense precedents, que no compten amb garantia jurídica ni mecanismes clars per poder-los desenvolupar.  
 
D’una forma pionera a Catalunya, aquesta guia ofereix precisament aquestes eines. Descriu les possibilitats que les entitats públiques i/o les persones físiques o jurídiques tenen al seu abast per a triar l’opció més adequada per a la construcció o operació d’instal·lacions d’energies renovables. I ho fa d’acord amb quatre grans criteris i les normatives que hi són d’aplicació:
  • Propietari. Segons qui sigui el titular de la instal·lació, l’equipament o el terreny (Administració pública o un particular com a persona jurídica o com a persona física)
  • Emplaçament. Si s’ha de col·locar en coberta o a terra.
  • Finalitat. Autoconsum, benefici social (comunitats locals d’energia) o benefici econòmic.
  • Finançament. Arrendament financer (lísing, rènting i compravenda a terminis), finançament col·lectiu (crowdfunding i crowdlending), tradicional o alternatiu.
El diputat de Medi Ambient, Lluís Amat –també, batlle de la Vall d'en Bas–, subratlla la importància d’aquest document per a simplificar tots els processos, especialment en l’Administració pública: "És una eina que facilitarà la posada en marxa de projectes que ara no tenen mecanismes clars per poder-los desenvolupar. En aquest sentit, per exemple, permetrà trobar solucions precises i adients a les comunitats locals d’energia que en l’actualitat es troben en fase d’estudi".  
 
Les comunitats locals d’energia són un dels projectes d’energies renovables que està impulsant la Diputació de Girona a la demarcació. La corporació ofereix suport tècnic i econòmic als ajuntaments que volen promoure aquestes iniciatives, que situen el consumidor al centre del sistema. Es passa, doncs, d’un model centralitzat a un de distribuït.  
 
El procés consisteix en la instal·lació de plaques solars fotovoltaiques en equipaments municipals, que subministren energia elèctrica als edificis mateixos, a habitatges en situació de pobresa energètica i a tots els que vulguin formar part de la comunitat.  
 
A les comarques gironines, hi ha noranta municipis implicats en aquest projecte en l’actualitat. D’aquests, disset ja hi estan treballant o disposen d’una memòria. Durant aquest 2022, quaranta-sis municipis de la demarcació han iniciat la redacció d’aquestes memòries per a la implementació de comunitats locals d’energia i vint-i-set més la iniciaran en breu, a través del Pla de Serveis d’Assistència als Ajuntaments per a la Transició Energètica i l’Acció Climàtica de la Diputació de Girona.

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 865
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: