Redacció | Actualitzat el 10/03/2022 a les 16:37h

Trementinaires i remeieres se citen a la Vall d'en Bas del 10 al 12 de març

En el context del Dia Internacional de la Dona, Can Trona acollirà unes jornades a l'entorn del patrimoni immaterial i als coneixements i tradicions de les dones rurals

Les trementinaires eren dones originàries de zones de muntanya que es dedicaven a la recol·lecció d’herbes, a l’elaboració d’olis essencials i remeis i a la comercialització d’aquests productes en masies i pobles de Catalunya al llarg d’unes rutes que eren recorregudes a peu. Aquestes figures femenines, juntament amb les dones que es dedicaven a fer remeis en l’àmbit més familiar i de forma més esporàdica, formen part de l’imaginari i del patrimoni immaterial del món rural. 

Des de Can Trona ja fa temps  que es treballa per a reivindicar el patrimoni rural i el seu imaginari. Per això, aquest any es vol continuar aquesta tasca organitzant unes jornades entorn del patrimoni immaterial i als coneixements i tradicions de les dones rurals.
S’han escollit els dies 10, 11 i 12 de març per a dur-les a terme, fent-ho coincidir amb el cap de setmana posterior al 8 de març, Dia Internacional de les Dones. 

En aquesta commemoració s’han volgut organitzar actes per a tota classe de públic:  presentacions de llibre, un espectacle familiar, un conte, un tast de plantes silvestres, una sortida botànica, diversos tallers i una demostració de destil·lació en directe.  Es tracta que tothom pugui trobar el seu espai i s’apropi a aquest patrimoni de maneres diverses, des de la més acadèmica a la més lúdica. 

El tret de sortida de les jornades tindrà lloc el dijous 10 de març amb la presentació del llibre: Dones al marge. Bruixes i altres històries d’estigma i oblit de la Ivet Eroles. En aquesta presentació convidarem a diverses dones de la Vall d’en Bas i de la comarca perquè també puguin participar del debat que es generi. Seguidament, el divendres 11 de març, es farà un taller de cosir coixins de llavors i d’espígol a càrrec de la Janina Mayà i la Laura Serrano. Es tracta d’uns coixins terapèutics, ja que retenen la calor i si s’escalfen i s’apliquen sobre el cos ens poden ajudar a reduir les inflamacions. De la mateixa manera, l’olor de l’espígol contribueix a calmar i a relaxar.

El dia més fort, però, serà el dissabte 12 de març, on es concentraran la majoria d’actes.  Es començarà la diada amb un taller d’herbes i ungüents a càrrec de la Júlia Yuste (@larecol.lectora) i amb l’espectacle familiar teatralitzat El carro de les trementinaires de la CiaCarro de Contes. Es seguirà amb la demostració d’una destil·lació en directe a càrrec de l’Òria Vertedor. Al migdia es pararan les activitats per a fer un viatge gastronòmic amb el col·lectiu Eixarcolant. Qui vulgui es podrà apuntar a fer un àpat silvestre i relatat per a conèixer noves plantes comestibles (actualment en desús).  A la tarda es farà una sortida etnobotànica amb Ester Sala, experta en plantes i gran divulgadora de temes científics. I finalment, s’acabarà a les 17.00h amb la presentació del conte Maria la trementinaire, de Dolors Salvador, dirigit a un públic familiar (a patir de 3 anys). 

No cal participar de tots els actes, sinó que tothom es podrà apuntar a aquells que més l’interessin. Alguns actes són gratuïts i altres de pagament. Podeu consultar preus i horaris a www.cantrona.cat on també trobareu els enllaços pertinents per inscriure’s a cadascuna de les activitats. Per qualsevol dubte o pregunta podeu escriure a cantrona@vallbas.cat.
 

Cartell de les jornades a l'entorn de les trementinaires, les remeieres i les dones rurals Foto: @CanTronaCCN. 

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 865
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: