Redacció | Actualitzat el 02/03/2022 a les 19:28h

Més de 150 científics alerten que la proposta d'uns Jocs als Pirineus és «insostenible»

Els investigadors indiquen en un manifest que no hi ha "opcions verdes" i veuen "inacceptable" la candidatura del Govern

Més de 150 investigadors d'universitats i centres de recerca catalans han signat un manifest en què rebutgen la proposta per a uns eventuals Jocs Olímpics d'Hivern als Pirineus el 2030. En el manifest, aporten dades científiques i bibliografia i conclouen que una eventual candidatura és "inacceptable" en el context actual de "crisi sistèmica: climàtica, energètica, sociosanitària i econòmica.

Els científics indiquen que "no existeixen opcions verdes" per celebrar un esdeveniment com aquest i que estudis sobre altres Jocs Olímpics d'Hivern demostren que són "insostenibles ambientalment, econòmica i social". "En el cas del Pirineu, la proposta és altament insostenible", ha afirmat l'arqueòleg Ermengol Gassiot en la presentació del document.

Els científics calculen que, si es manté el ritme actual d'augment d'emissions, la temperatura dels Pirineus pot augmentar entre 1 i 2,7 graus en 2030 i 1,4 i 4 graus en 2050, en funció de si s'estabilitzen o continuen incrementant les emissions de gasos d'efecte d'hivernacle.

Segons han denunciat, en un escenari d'augment d'emissions al ritme actual, el 20% de les estacions d'esquí seran inviables i el 76% d'estacions seran viables amb neu artificial, una pràctica que redueix la disponibilitat d'aigua per a altres recursos; i en cas que les emissions s'estabilitzin, aquestes xifres seran del 7% i del 70% respectivament.

Sobre les estacions d'esquí, també han afegit que no són rendibles econòmicament i la Generalitat n'ha rescatat set al Pirineu català. A més, han subratllat que el turisme és un dels cinc factors que causa pressió directa sobre la biodiversitat i que els Jocs "enfocarien encara més" la zona al model turístic massiu, que incentiva l'abandonament de terres productives, amb un declivi de la biodiversitat i pèrdua d'ecosistemes.

Per a la comunitat científica, la proposta agreujaria el desequilibri i la dependència que "pateixen les comarques pirinenques"; no aportaria riquesa; i els canvis en infraestructures de determinades pistes d'esquí poden posar en risc la preservació de jaciments arqueològics.

 

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 866
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: