Redacció | Actualitzat el 02/02/2022 a les 17:32h

Urbanisme obre la porta a la creació d'un macroparc solar al runam del Cogulló d'ICL

També, aprova inicialment la construcció d'un nou abocador de sal a Súria

La Comissió d'Urbanisme de la Catalunya Central ha donat llum verda a la modificació del Pla Director Urbanístic de la Mineria, el PDU. Es tracta d'un primer pas per a la construcció d'una macroplanta solar sobre el runam del Cogulló de Sallent. A partir d'ara, s'obre un període d'al·legacions que s'allargarà durant 45 dies. Els ecologistes s'oposen frontalment al projecte perquè consideren que el què ha de fer ICL és complir amb la sentència que els obliga a retirar el runam. Però de fet, en la mateixa reunió, Urbanisme també ha aprovat la creació d'un nou runam salí a Súria, la població que ara concentra tota l'activitat minera. El nou runam s'ubicarà a l'entorn del Fusteret, i ICL haurà d'impermeabilitzar-ne la base.

ICL, l'empresa que explota les mines del Bages, ha rebut el vistiplau d'Urbanisme per tirar endavant la creació d'un macroparc solar que cobrirà de plaques tota la cara sud del runam del Cogulló de Sallent. La Comissió d'Urbanisme de la Catalunya Central, liderada pel seu director general, Agustí Serra, ha aprovat la modificació del PDU, un primer pas per poder fer realitat el projecte.

Urbanisme ho justifica pel context d'emergència climàtica i de transició energètica, i ho considera "raonable d'estudiar abans de posar en joc altres peces de sòl destinades a usos rústics". Tot i això, el futur macroparc solar queda condicionat al fet que ICL doni continuïtat a la restauració del runam: "la instal·lació només serà possible sempre que no es comprometi ni retardi el pla de restauració vigent". Aquest pla preveu la retirada total del runam del Cogulló en un termini de 50 anys però, de moment, ICL només ha començat a retirar tímidament part del runam de la Botjosa.

El projecte de l'empresa minera preveu la creació de set parcs solars a la cara sud del Cogulló, amb una superfície global de 12,5 hectàrees i una capacitat de producció continua de 30 megawatts.

Un nou runam a Súria

En la mateixa reunió, Urbanisme també ha donat llum verda a la creació d'un nou runam salí a Súria. El nou abocador serà una extensió del de Fusteret, que es preveu que quedi saturat entre el primer i el segon quadrimestre del 2023.

Segons Urbanisme, la futura saturació del runam de Fusteret i el fet que l'ampliació del col·lector de salmorres no estarà operativa fins a principis del 2025, podria implicar la paralització de la mineria al Bages. "Per això es considerava imprescindible dotar l'activitat d'una zona de seguretat que permeti dipositar temporalment la sal que no troba sortida comercial", apunta en un comunicat.

Amb aquesta decisió, Urbanisme ha descartat "per manca de viabilitat" altres opcions que s'havien plantejat com la d'incrementar el retorn de la sal a la mina o bé el transport fins Abrera, on ja hi ha el col·lector desdoblat.

"Una baixada de pantalons del Govern"
Alguns ecologistes han qualificat la decisió d'Urbanisme de "disbarat". "És una altra baixada de pantalons en una trista història del nostre Govern en front d'ICL", ha lamentat Jep Ribera, portaveu de Prou Sal. Des de la plataforma, defensen que el que ha de fer l'empresa és retirar el runam, tal com els obliga una sentència judicial. En aquest sentit, aquests ecologistes ja han avançat que presentaran al·legacions a la modificació del PDU.

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 934
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: