Redacció | Actualitzat el 02/09/2021 a les 12:37h

Creix la producció de fruiters per a l'ós bru al Pirineu

L'objectiu és poder plantar uns 7.000 arbres a l'entorn del Parc Natural de l'Alt Pirineu a partir de la primavera vinent

La creació de nous bosquets d'arbres fruiters per a millorar l'hàbitat de l'ós bru al Pirineu català és cada cop més a prop de convertir-se en realitat. Segons Endesa i la Fundación Oso Pardo (FOP), la producció de plantes en vivers avança a molt bon ritme. Els aproximadament 17 quilos de llavors de cirerers i de moixera vera autòctona ja han germinat en safates forestals i tenen les primeres fulles.

L'objectiu és poder plantar uns 7.000 arbres fruiters a l'entorn del Parc Natural de l'Alt Pirineu a partir de la pròxima primavera. L'èxit del seu creixement es deu, en gran mesura, a l'acurada execució que es fa en tot el procés: des de la selecció dels millors arbres i la recollida de llavors en el moment òptim de maduració, fins a la seva correcte manipulació als vivers.

S'han utilitzat ecotips locals per maximitzar l'èxit de la plantació, a més de tenir cura amb l'emmagatzematge i el transport fins als vivers escollits: el de Forestal Catalana, a Tremp, que pertany a la Generalitat, i el de Cal Corona de Barbens, a Bellpuig. El primer s'encarrega dels cirerers i la moixera vera, mentre que el segon és especialista en empelts de pomers.

La restauració forestal del Parc Natural de l'Alt Pirineu i l'espai de Xarxa Natura 2000 Alt Pallars per a l'ós bru va iniciar-se l'any 2016. Un cop finalitzat, Endesa i la FOP van decidir continuar amb el programa i seguir treballant en la restauració de l'hàbitat de l'ós bru en zones com el Pirineu, que ha perdut cobertura vegetal a conseqüència de la intervenció humana.

Més de 9.000 arbres entre el 2018 i el 2019

Durant les plantacions que es van fer els anys 2018 i 2019 en una superfície de més de 7 hectàrees, ja es van introduir 9.150 arbres fruiters per a l'ós bru (gerds, pomeres, cirerers, moixeres i púdols). A dia d'avui estan creixent en altura i diàmetre, però al tractar-se d'un projecte a llarg termini, es calcula que fins d'aquí a uns 10 anys no produiran collites significatives.
 

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 796
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: