| Actualitzat el 02/09/2021 a les 12:21h

L'espoli de l'or silvestre de Collserola

Preocupació per l'extracció massiva "alegal" del llentiscle, una planta autòctona de la serra

El llentiscle és una planta silvestre autòctona de la flora mediterrània que habitualment s'utilitza en productes decoratius o ornamentals, però que també pot tenir sortida en el mercat farmacològic i cosmètic. Tot i ser una planta especialment preuada a diversos països del nord d'Europa, a Collserola, la preocupació en els últims anys ha anat en escreix per la seva extracció en grans quantitats.

Durant els darrers mesos, diversos veïns de la zona han aixecat el crit al cel davant l'arribada de furgonetes que descarreguen equips de gent a primera hora del matí i són recollits al migdia amb les bosses plenes de llentiscle. 

El veïnat els ha identificat com una "xarxa organitzada que espolien de forma indiscriminada i aleatòria" l'entorn natural de la serra de Collserola. Alerten que, al seu pas, els camins del parc estan sent "arrasats". Una situació similar que també s'està reproduint a diversos boscos de les comarques del litoral català arran de l'extracció d'aquesta espècie floral.
 

Decomissió de llentiscle extret sense permisos. Foto: Agents Rurals


En declaracions a NacióDigital, la comunitat local confessa estar molt preocupada tant pel dany ecològic que aquests provoquen com per l'alt risc d'incendi que suposa tenir grups de gent "sense cap tipus de preocupació mediambiental" endinsats al sotabosc i en zones de difícil accés.

Els fets han estat traslladats a la Policia Local i al Parc Natural de Collserola, però temen que la resposta pugui arribar massa tard. Per aquest motiu, reclamen a les administracions que prenguin accions més contundents i efectives per controlar aquest espoli que, diuen, es troba en una mena de buit legal.

Extreure llentiscle de parcs naturals està prohibit, però dur-lo fora d'aquests espais, no n'està de regulat. Actualment, la Generalitat ja té una proposta de normativa redactada per protegir aquesta planta que, a dia d'avui, resta a l'espera de la revisió jurídica.

"Aprofitament il·legal"

Des del Parc Natural de Collserola admeten ser conscients d'aquesta realitat. No obstant això, es mostren contraris a qualificar-ho com a "espoli" i prefereixen emprar altres expressions com "aprofitament il·legal i no regularitzat". Ara bé, asseguren que aquests fets no són novetat i que es repeteixen des de fa més d'una dècada sobre una planta "molt abundant". Cal assenyalar que tota la serra de Collserola és un entorn protegit i que prop del 70% dels boscos són de propietat privada. Per tant, en qualsevol cas es necessitaren permisos per extreure el llentiscle d'aquests terrenys. 

D'altra banda, asseguren que quan reben albiraments d'aquests grups de gent es posen en contacte immediatament amb Agents Rurals i la policia per posar-hi fre. Fa pocs dies, els Mossos van detenir un grup de persones al terme de Molins de Rei que extreien llentiscle a l'interior del parc. 

"Poca base jurídica"

Des del cos policial català expliquen a NacióDigital que es tracta d'un "tema actiu" del qual hi estan a sobre. Mossos reconeix que es tractaria d'una sèrie de bandes organitzades que es mouen en un marc "alegal" localitzant ubicacions de llentiscle arreu del país per després fer-ne una poda superficial de l'arbust i transportar-lo al nord d'Europa, principalment a Holanda i als Països Baixos. 
 

Branques de llentiscle. AC


Exposen que la planta no és una espècie protegida i que, actualment, hi ha poca base jurídica per sancionar aquesta pràctica. No obstant això, quan aconsegueixen aturar un d'aquests equips, habitualment tenen més força per actuar imputant-los un delicte contra els drets dels treballadors, ja que en la majoria de casos aquests són immigrants sense contracte amb condicions paupèrrimes ni remuneracions adequades. En cas d'enxampar-los in fraganti, el llentiscle es comissa i s'envia a compostatge.

Per altra banda, en aquells casos en els quals s'aconsegueix esquivar la policia, l'organització han de transportar la planta per carretera en grans quantitats fins als països del nord on es multiplica el seu valor. En aquest sentit, en tractar-se de material natural i difícil d'amagar pel seu volum, la mercaderia està subjecte a ser retirada en qualsevol punt del trajecte ja que en cas de productes naturals es necessita un full de ruta on quedi registrat i acreditat el seu origen i desenvolupament. En aquest sentit, en ser extret de directament de l'entorn natural, no es compleix aquesta prerrogativa i, per tant, seria decomissat. 

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 796
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: