Redacció | Actualitzat el 25/06/2021 a les 11:52h

La Terra Alta proposa frenar nous projectes eòlics «de gran envergadura»

Pretén canviar les normes urbanístiques municipals per a impedir-los

El Consell Comarcal de la Terra Alta proposa als ajuntaments que tramitEn una moratòria a nous projectes eòlics i fotovoltaics "de gran envergadura" en zones no urbanitzables a través de la modificació de les normes urbanístiques. L'ens comarcal oferix cofinançament per contractar una empresa especialitzada en assessorament energètic per engegar el projecte i les tramitacions. Els serveis costaran 750 euros per ajuntament, més el cost de traslladar l'informe a la planificació urbanística. Cinc dels dotze ajuntaments de la comarca ja han mostrat la voluntat d'adherir-se a la iniciativa. Per regular i ordenar este tipus d'instal·lacions també es proposa obrir un procés participatiu.

La Terra Alta vol tramitar una moratòria a nous projectes eòlics i solars amb la modificació de les normes urbanístiques dels pobles. S'ha ofert una empresa especialitzada en assessorament energètic per preparar la documentació de l'anunci de l'inici del tràmit de modificació, per elaborar una "zonificació òptima" i determinar els condicionants que es requeriran a este tipus d'instal·lacions.

Esta proposta "vol retornar a cada ajuntament la sobirania sobre el seu territori" i ordenar la implantació d'infraestructures elèctriques "amb criteris tècnics". El Consell Comarcal de la Terra Alta "és conscient que esta no és una acció definitiva", però considera que "permetrà guanyar temps" mentre no es modifica l'actual decret d'emergència climàtica o es crea un catàleg de paisatge, entre d'altres.

La Terra Alta, amb el 2% de superfície i el 0,15% de població, concentra el 25% de la potència eòlica instal·lada a Catalunya. Amb la implantació dels projectes que estan en tramitació des del nou decret, la potència instal·lada augmentaria un 85% i el nombre de molins passaria de ser 148 a 194. També s'han presentat avantprojectes per a 7 centrals solars que ocuparien 340 hectàrees.

Els alcaldes tenen fins al 25 de juny per presentar formalment l'adhesió a la iniciativa, que s'emmarca en el Pla de reactivació econòmica covid-19 amb el qual s'ha finançat una consultora energètica. Juntament amb les tècniques de suport al turisme i a les empreses agroalimentàries que ha permès contractar el Pla, s'ha identificat que "la constant proliferació de projectes de grans infraestructures energètiques, principalment eòliques", és un dels factors de risc del futur dels actius i activitats turístiques i de les empreses agroalimentàries.

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 891
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: