Redacció | Actualitzat el 25/06/2021 a les 11:46h

Veïns de l'Anoia demanen «unitat d'acció» als alcaldes per oposar-se al parc eòlic de Castellfollit

La Plataforma Salvem Maçana i Serra Morena critica la decisió de la Ponència d'aprovar un nou projecte amb 10 molins

La Plataforma Salvem Maçana i Serra Morena –que aplega veïns dels municipis anoiencs de Copons, Rubió i Veciana- demanen "unitat d'acció" als alcaldes perquè "mostrin clarament la seva oposició" als parcs eòlics i solars que s'estan tramitant i reclamin que "obrin tots els fronts que calgui" perquè se'ls escolti la seva veu. També demanen "fermesa" al nou Govern per "aturar de soca-rel el desgavell generat arran del Decret 16/2019". Aquest dijous ha transcendit que la Ponència d'Energies Renovables ha donat llum verda a la viabilitat del parc eòlic La Maçana, situat entre Rubió i Castellfollit del Boix, i també s'ha donat a conèixer un nou avantprojecte de central eòlica a Copons i Veciana amb 12 aerogeneradors.

Els veïns denuncien a través d'un comunicat la "follia espoliadora dels incomptables macroprojectes d'energia renovable presentats als nostres pobles per abastir l'àrea metropolitana de Barcelona, convertint el nostre territori en una gran central productora d'energia". Lamenten que la Ponència hagi considerat, de moment, viables tots els projectes que afecten els municipis de Copons, Rubió i Veciana que, segons ells, inclourien 98,8 hectàrees d'instal·lacions solars i 12 aerogeneradors. A més, "queden pendents de viabilitat 17 aerogeneradors dels Parcs Eòlics de Les Viudes i de Vilella".

La Plataforma recorda que actualment ja hi ha una cinquantena d'aerogeneradors en funcionament als municipis de Rubió i Veciana, de manera que consideren que aquests municipis "ja compleixen amb escreix la quota d'energies renovables". Al mateix temps, lamenten que els pobles "quedaran envoltats pels quatre costats d'aerogeneradors de 200 metres d'alçada" i asseguren que "multitud de noves Línies d'Alta Tensió creuaran en totes direccions per sobre de valls, masies i nuclis habitats".

De fet, denuncien que en el Parc Eòlic de La Maçana "s'han autoritzat aerogeneradors que se situen a tan sols 300 metres de masies habitades i d'allotjaments de turisme rural, fet que generarà sens dubte l'èxode rural d'aquesta preciosa vall".

Per tot plegat, creuen que "cal fer marxa enrere" en tot el procés i "fer partícips ajuntaments, consells comarcals i ciutadania". Segons ells, cal planificar una transició energètica "justa i amb seny", "on prevalgui l'autoconsum, el decreixement i la producció energètica a prop dels centres de consum".
 

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 906
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: