Redacció | Actualitzat el 19/05/2021 a les 11:58h

La Llei de canvi climàtic obliga la CHE a mobilitzar els sediments acumulats als embassaments

Ha d’incorporar al 3r cicle del Pla hidrològic de l’Ebre mesures efectives que en solucionin la ingent acumulació a la conca de l'Ebre

El passat 10 de maig d’enguany la Ley de cambio climàtico y transición energética (621/000020) espanyola ha passat el tràmit d’aprovació al Senat abans de la publicació al BOE. Aquesta llei estatal obliga la Confederación Hidrográfica del Ebro (CHE) a incorporar al 3r cicle de planificació del Pla Hidrològic de l’Ebre i al MITECO a emprendre mesures efectives que solucionin la ingent acumulació i retenció de sediments als embassaments de la conca, en especial els de l’últim tram (Mequinensa, Riba-roja i Flix), a només 100 quilòmetres de la desembocadura per a evitar la subsidència del Delta de l’Ebre i la regressió de les seves platges.

Ecologistes en Acció es va sumar al manifest impulsat per la Xarxa per la Justícia Climàtica i Rebel·lió pel Clima que assenyala que el text actual de la llei és insuficient i no permetrà a l’Estat espanyol complir amb els seus compromisos climàtics en 2030 com reclama la comunitat científica. Per la qual cosa, exigeix una llei a l’altura de l’emergència climàtica i considera que afrontar-la implica un debat més profund sobre el repte civilitzatori que no es recull a la llei.

Tot i això, hi apareixen alguns aspectes positius que cal implementar. La llei assenyala que cal incloure en la planificació hidrològica mesures per a la mobilització de sediments per tal de solucionar els impactes de la seva retenció als propis embassaments, per a mantenir la seva capacitat de regulació, i per aturar la regressió de platges i subsidència dels deltes.

Concretament l’article 19, de la llei de Canvi climàtic diu:  “Con objeto de abordar los riesgos señalados en el apartado anterior, la planificación y la gestión hidrológicas deberán’ i concretament en el seu 1apartat ‘g’ assenyala, ‘ Incluir en la planificación los impactos derivados de la retención de sedimentos en los embalses y las soluciones para su movilización, con el doble objetivo de mantener la capacidad de regulación de los propios embalses y de restaurar el transporte de sedimentos a los sistemas costeros para frenar la regresión de las playas y la subsidencia de los deltas".

Per tot plegat, cal incorporar a la planificació hidrològica, concretament al 3r cicle del Pla Hidrològic de l’Ebre i al Pla de Protecció del Delta de l’Ebre les 7 propostes de mesures que el passat mes de març 7 organitzacions (Associació Sediments, GEPEC-EdC, Picampall, Associació Voluntaris Parc Natural Delta de l’Ebre, Ecologistes en Acció de Catalunya, Plataforma en Defensa de l’Ebre i l’Associació Moviment Social Delta de l’Ebre) varen presentar a ambdòs plans com al·legacions a la CHE i al MITECO respectivament.

Les 7 propostes esmentades són les que segueixen:

[1] Anàlisi de la situació de les preses i redacció d’un projecte de funcionament dels desguassos de fons de Riba-Roja i Mequinensa.
[2] Redacció d’un Pla de gestió integral dels sediments de la Conca de l’Ebre amb proves pilot de traspàs de sediments a curt termini de Riba-roja (buidatge i/o hidrosucció) i a mig termini de Mequinensa (hidrosucció).
[3] Redacció de dos projectes pilot de transferència controlada de sediments des dels embassaments de Riba-roja i Mequinensa fins la desembocadura de l’Ebre. Execució del de Riba-Roja el 2.023 i de Mequinensa en el proper cicle hidrològic.
[4] Projecte de revisió de les normes de gestió i explotació de les preses, amb especial atenció a la seguretat i la gestió dels sediments, compliments de les normatives ambientals i en atenció a l’impacte ambiental de les preses consideren la creixent subsidència i regressió del Delta de l’Ebre i els efectes globals del canvi climàtic i la conseqüent necessitat d’alliberar els sediments retinguts als embassaments.
[5] Projecte de monitorització dels sediments que provenen del Segre-Cinca per controlar quantitat, tipologia i qualitat dels sediments que arriben a Riba-roja amb l’objectiu de millorar els sistemes de bypass. Estudiar el trànsit dels sediments a l’embassament de Flix en funció dels diversos cabals.
[6] Execució del projecte pilot de transferència controlada de sediments a través de l’embassament de Riba-Roja i monitorització del transport i deposició a la desembocadura i arrossars del Delta de l’Ebre (1a fase).
[7] Execució de la posada en funcionament dels desguassos de fons de les preses de Mequinensa i Riba-roja (a fi de bé complir amb la seva funció d’evacuació d’aigües i sediments, conforme les disposicions de seguretat aplicables).


FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 876
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: