Redacció | Actualitzat el 29/03/2021 a les 13:32h

Una llúdriga, al tram manresà de la riera de Guardiola

A Manresa, se n'havia vist una el 2019 i en els darrers anys es tenia constància de la seva presència al Llobregat, però al Cardener no se n'havien pogut prendre imatges fins ara

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=wW3640AnkgU[/youtube]
Unes imatges enregistrades per Mireia Rodó, que s'han fet virals mostren la presència d'una llúdriga al tram manresà de la riera de Guardiola. Es tracta d'una espècie que s'associa a la bona salut dels rius. Ja fa uns anys que es tenia constància de la seva presència al Llobregat i, el 2019, el biòleg Ferran Fitó ja havia avisat a l'Ajuntament de l'observació d'una llúdriga al Cardener, concretament a la zona del Pont Nou. Fins ara, però, no s'havia pogut gravar en aquest riu. L'Ajuntament ha posat aquesta troballa en coneixement del Servei de Fauna i Flora de la Generalitat de Catalunya, que ha confirmat la presència d'aquest animal al riu Llobregat i a diversos afluents.

La llúdriga s'associa a sistemes aquàtics d'aigües netes on predomina també vegetació abundant. Necessita boscos de ribera amplis i tranquils on nidificar i, tot i que pot moure's per fora de la llera del riu i realitzar desplaçaments, és un animal dependent del medi aquàtic. Per tant, la presència d'aquest animal en un riu o en qualsevol bassa d'aigua confirma que la qualitat del medi és bona.

El regidor de Ciutat Verda, Pol Huguet Estrada, ha mostrat la seva satisfacció per la troballa i ha subratllat que es tracta d'un símptoma de la millora de la qualitat de l'aigua dels rius i rieres de la comarca i de Catalunya durant les darreres dècades, així com de la recuperació progressiva del bosc de ribera. Huguet també ha detallat que l'observació d'un sol animal no és sinònim que Manresa tingui una població estable de llúdrigues, però sí que representa una bona raó "per fer més passos decidits per a la renaturalització d'alguns trams de bosc de ribera del Cardener i de la riera de Rajadell". I és que, tal com ha apuntat, "el valor natural de l'Anella Verda creix amb la presència de la llúdriga", un fet que "afegeix arguments per a la seva protecció".

La llúdriga al Bages

La llúdriga va habitar als rius del Bages fins a la segona meitat del segle XX. Les poblacions d'aquesta espècie van anar disminuint amb el pas dels anys, a causa de la davallada de peixos derivada de la contaminació de les aigües provocada per la mineria de potassa, les granges, el consum humà i les indústries. 

Les darreres observacions confirmades de la llúdriga a la conca del Llobregat durant el segle XX daten de l'any 1982. La qualitat de les aigües va arribar al seu pitjor estat a la dècada dels vuitanta, moment en què s'extingí aquesta espècie a la conca del Llobregat. 

Posteriorment, l'aplicació del Pla de Sanejament de Catalunya, que comportà la construcció del col·lector de salmorres, la posada en marxa de depuradores, la construcció de nombrosos col·lectors d'aigües residuals i més vigilància, va aconseguir capgirar la tendència per anar progressivament cap a rius i rieres més nets. La bona qualitat de l'aigua va propiciar més poblacions de peixos, aliment bàsic per a la llúdriga. 

L'any 2003, després d'un parèntesi de vint anys, es va detectar la presència d'exemplars al Bages. 

Una bona nedadora i una espècie molt difícil de veure

La llúdriga o llúdria és un mamífer que pertany a la família dels mustèlids. Aquest grup es caracteritza pel seu cos allargat i pel seu comportament, ja que són bons excavadors i nedadors. Fa fins a 150 cm de llargada inclosa la cua i les seves extremitats són petites. Tenen la pell impermeable i poden realitzar immersions de fins a sis minuts sota l'aigua. Presenta un pelatge de color brunenc amb una taca blanca al coll. 

S'alimenta principalment de peixos, però pot menjar ocells, insectes, granotes i crustacis i, fins i tot, petits mamífers. Viu en rius i llacs d'Europa i Àsia i necessita boscos de ribera amplis i tranquils on nidificar. De fet, només cria en rius molt nets. 

Es tracta d'un animal preferentment crepuscular i nocturn. Tot i que pot moure's per fora de la llera del riu i realitzar desplaçaments, la llúdriga és un animal dependent del medi aquàtic. Per totes aquestes raons, es tracta d'una espècie que es deixa veure molt poc. 

Navega per les etiquetes

animalsllúdrigacardenerllera riu

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 752
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: