Pere Fontanals | Actualitzat el 03/03/2021 a les 10:57h

Veïns de Palà de Torroella rebutgen un macroparc fotovoltaic de 30 hectàrees

Han constituït la plataforma Salvem el Pla del Riols, que en dos dies ja ha recollit mig miler de signatures de suport

Els macroparcs d'energies renovables es volen fer espai al Bages encara que sigui al preu dels seus paisatges. Si diumenge 150 veïns de la plataforma Salvem Grevalosa es manifestaven a Aguilar de Segarra davant durant la visita dels representants de l'empresa que vol instal·lar dos parcs eòlics al municipi, aquest dimarts ha estat el torn de Salvem el Pla de Riols, que s'ha constituït per oposar-se a l'avantprojecte de macroparc de plaques fotovoltaiques que volen instal·lar en 30 hectàrees de camps d'aquesta zona de Palà de Torroella, en terme municipal de Navàs.

Una quinzena llarga de veïns del pla han presentat aquest dimarts la plataforma davant dels mitjans de comunicació. "No estem en contra de les energies renovables, però 30 hectàrees de plaques solars són moltes plaques solars que cobriran els camps tan característics del Pla del Riols", ha explicat Pol Natividad, que viu a la zona.

"En aquesta mateixa finca, que fa 70 hectàrees en total i totes són del mateix propietari, hi ha altres punts on es poden instal·lar les plaques sense que afectin els camps de cereals i la vista", ha exposat. "La macroinstal·lació afectaria a la gent que cultiva aquestes terres i als veïns de la zona, una vintena de famílies", ha raonat. "No només a nosaltres, també a moltes persones que venen a passejar per la natura, o que hi passen en bicicleta des de Palà, Valls o Castelladral", ha completat Maria Àngels Rial. El macroprojecte està planificat "per fer especulació i destrossarà el paisatge incloent-hi la fauna, la flora i llocs d'interès arqueològic", es lamenten.


Una empresa d'instal·lació de plaques fotovoltaiques ha presentat un avantprojecte a la ponència d'experts per a la energia renovable. El projecte contempla un macroparc de 30 hectàrees de plaques solars en els camps a l'entorn del camí de Palà de Torroella a Castelladral al seu pas pel Pla del Riols, en terme de Navàs. La vista de camps -actualment verds- que es veu a tocar i a banda i banda del camí que quedaria copada per les plaques és magnífica.

Segons tenen entès els membres de la plataforma Salvem el Pla del Riols la presentació de l'avantprojecte davant la ponència va ser el passat 8 de febrer, però la ponència encara no ha donat resposta. En cas que s'accepti s'obrirà un període d'al·legacions. El propietari del terreny agrícola està d'acord amb l'oferta de l'empresa instal·ladora ja que és substancialment més elevada que el rendiment que pugui treure amb el conreu de cereals, "uns 2,1 milions d'euros en 30 anys", calculen. "Sospitem que al darrere hi ha alguna gran empresa energètica",  s'ensumen.


L'Ajuntament de Navàs dona suport a la reivindicació de la plataforma. "La CUP ja ha fet un comunicat explícit i ERC ens ha donat el seu suport de paraula, però la setmana que ve tenim reunió amb ells a l'Ajuntament per parlar-ne", explica Natividad. La CUP i ERC constitueixen el govern municipal.

Actualment la plataforma està en contacte amb altres iniciatives similars de la comarca i el país com Salvem Grevalosa o Salvem lo Pallars per vertebrar un moviment contra aquesta dinàmica al territori. També recullen signatures a través d'aquest enllaç. El van posar en marxa diumenge i ja en tenen mig miler.

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 907
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: