Redacció | Actualitzat el 02/02/2021 a les 12:09h

L'ACA dóna llum verd al conveni amb ICL per construir el nou col·lector de salmorres

La inversió estimada és de 110 milions d'euros, dels quals 98 els aportarà la companyia minera

El consell d'administració de l'ACA ha aprovat aquest dijous la proposta de conveni amb l'empresa minera ICL per fer possible l'execució i finançament del nou col·lector de salmorres. Segons ha anunciat el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, la previsió és que la nova conducció estigui finalitzada l'any 2025 i creu que "possibilitarà la millora qualitativa de la conca del riu Llobregat amb una mineria sostenible". La inversió s'estima en 110 milions d'euros, dels quals 98 els aportarà ICL. El nou col·lector afectarà els trams compresos entre Súria-Castellgalí, Balsareny-Castellgalí, Castellgalí-Abrera i un tram final al Prat, així com també la canonada d'impulsió d'aigües regenerades entre la depuradora de Manresa i Súria.

La Generalitat informa que, un cop s'hagi signat el conveni amb ICL que ha de garantir els avals per assegurar el finançament i la recuperació dels costos per a l'execució d'aquestes actuacions, l'ACA, que ja ha fet les expropiacions corresponents al tram entre Abrera i Castellgalí, promourà l'execució de les obres, que seran executades per l'empresa pública Infraestructures.cat.

La idea inicial és que l'obra s'executi en quatre fases. La previsió temporal és que es comenci pel tram Castellgalí Abrera (entre l'octubre de 2021 i el març del 2024), se segueixi pel tram Balsareny-Sallent-Abrera (entre el juliol del 2022 i el desembre del 2024), es continuï pel tram Súria-Castellgalí (entre el maig del 2023 i l'agost del 2025), i, finalment, es faci el tram del Prat (entre el setembre del 2022 i l'agost del 2023).

Segons informa el Departament de Territori, aquesta actuació, "necessària per l'obsolescència tècnica del col·lector actual, contribuirà a la millora de la qualitat de l'aigua de la conca del riu Llobregat, així com a reduir de manera progressiva els runams salins generats per l'activitat minera a la comarca del Bages".
 

Traçat del col·lector actual al seu pas per Valls. Foto: AjSMB


La construcció i ampliació del col·lector de salmorres, segons Calvet, "ha implicat la coordinació de diversos departaments del Govern", i s'ha acabat concretant en un Acord de Govern. A més, està recollida en la planificació hidrològica vigent (programa de mesures del DCFC aprovat pel Decret 1/2017). A més, el desembre passat es va arribar a un Acord de Govern en el qual el Govern ordenava a l'ACA la promoció de l'execució del nou col·lector.

D'altra banda, el nou col·lector de salmorres és un dels eixos estratègics per a la reactivació econòmica i el desenvolupament del Pla Phoenix, considerat "d'interès general" per a la reindustrialització per acord del Govern de 4 d'agost de 2015 amb l'objectiu de potenciar l'activitat minera de manera sostenible.

Gestió integrada i garantia d'aigua

Segons informa la Generalitat, l'ACA establirà mecanismes de compensació per mantenir les garanties d'abastament d'aigua atès que les noves demandes d'aigua per a la restauració del dipòsit salí del Cogulló i per a la plena continuïtat de l'activitat al centre productiu de Súria suposaran una alteració dels cabals disponibles al sistema Ter-Llobregat.

Al mateix temps, expliquen que l'adaptació del règim d'explotació dels recursos disponibles a la xarxa Ter-Llobregat serà factible amb les reserves dels embassaments del sistema Ter-Llobregat per sobre del 40%. En situacions per sota del llindar del 40%, l'ACA podrà suspendre o limitar el subministrament procedent de la depuradora de Manresa.

Navega per les etiquetes

ACAICLcol·lector salmorresSúriaManresa

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 947
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: