Redacció | Actualitzat el 02/02/2021 a les 12:04h

Acció de denuncia davant la fragilitat del Trabucador per la retenció de sediments als pantans

L'Associació Sediments exigeix al govern espanyol que face complir el contracte de concessió de les hidroelèctriques

Els activistes de l'Associació Sediments han desplegat este dissabte una creu roja a la barra del Trabucador per denunciar la fragilitat de l'istme, després dels estralls causats pel temporal Gloria fa un any i, més recentment, pel Filomena. Des de fa dècades, la situació és d'extrema vulnerabilitat al delta per la retenció dels sediments i la reducció d'aportacions d'aigua. "Exigim que d'una vegada per totes es pose el fil a l'agulla en la gestió responsable dels sediments de la conca", ha reclamat el portaveu de l'entitat Josep Juan. També ha exigit al govern espanyol que vetlle compliment del contracte de concessió de les hidroelèctriques.

En l'acció, els activistes s'han endinsat amb la creu roja uns metres dins l'aigua per fer visible el mal estat de la barra del Trabucador. Ho han fet a pocs metres de les màquines i tractors que treballen per recuperar la zona, després del trencament de l'istme a causa de la borrasca Filomena. Durant la protesta, també han cridat diverses vegades la consigna 'Lo riu és vida' .
 

Els activistes han desplegat una creu roja com a acció simbòlica de denúncia. Foto: ACN.


El col·lectiu ha presentat un recurs al Consell de Transparència del govern espanyol perquè no han rebut resposta de la Confederació Hidrològica de l'Ebre (CHE) sobre la documentació requerida. En concret, fa més d'un mes, els van demanar informació del contracte de concessió de les hidroelèctriques i els informes per conèixer l'estat de les preses de Mequinensa, Riba-roja d'Ebre i Flix.

Segons Juan, en els títols concessionals s'estipula un cànon social que les elèctriques haurien de pagar al govern espanyol. "El 25% de l'energia produïda per Endesa hauria de ser retornada per l'empresa a l'estat; sabem que això no s'està realitzant, només amb el cas de Mequinensa són 7 milions d'euros anuals, amb 65 anys de concessió, estem parlant d'uns 450 milions d'euros", ha assegurat el portaveu.

Per ell, estos diners s'haurien de destinar a pal·liar els impactes socials, ambientals, econòmics que l'empresa genera tant als embassaments com riu avall. "Exigim a les administracions, principalment al govern espanyol, que face complir els contracte de concessió que tenen les hidroelèctriques", ha dit. Així mateix, ha denunciat que les hidroelèctriques no estan complint amb la normativa vigent de seguretat. "Tots els mecanismes han d'estar en bon estat; si hi hagués un problema a les preses no les podrien buidar i si hi hagués una gran riuada podria sobreeixir l'aigua per dalt com va passar al pantà de Sant Martí de Tous i, això suposa un perill de trencament de les preses", ha destacat.

En el cas que el Consell de Transparència no resolga a favor seu i no obligue la CHE a entregar la informació, ja han assegurat que presentaran un contenciós administratiu. "Aquesta informació ha de ser pública; volem la informació dels contractes per saber quines són les obligacions de l'empresa i entrar judicialment a reclamar que es complisquen els contractes", ha completat Juan.

Per tot plegat, els activistes demanen actuacions urgents tant a la costa com als embassaments per revertir la regressió del delta i preservar-ne l'ecosistema. Recorden que a la badia dels Alfacs hi viu una de les poblacions de nacres més importants del món – una espècie en perill d'extinció-, i que la biodiversitat, des dels flamencs als exemplars de peixos, i l'activitat econòmica a les Salines de la Trinitat, també són importants per a la seva conservació."Aquests impactes ambientals de les presses es fan molt evidents al delta de l'Ebre perquè no és només la retenció de l'aigua, sinó que físicament, el delta està desapareixent per la retenció del 99% dels sediments de la conca", ha tancat Juan.

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 738
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: