Redacció | Actualitzat el 31/12/2020 a les 11:44h

El Calendari dels Pagesos vaticina que el 2021 serà un any fèrtil per als conreus

L’almanac, que arriba al número 160, inclou consells per a fer un hort urbà, un calendari de pràctiques agrícoles, sembres i plantacions, un de fruites i verdures de temporada, el santoral i les dates de les fires i mercats

Ja és a la venda als quioscos i a les llibreries el Calendari dels Pagesos de 2021, un almanac que ofereix informació agrícola, astronòmica i sobre la cultura i les tradicions catalanes. Així, per exemple, pel que fa a l’astronomia, recorda que el 10 de juny hi haurà un eclipsi anular de sol, que serà visible com a parcial des de Catalunya.

La publicació, que arriba al número 160, inclou consells per a fer un hort urbà, un calendari de pràctiques agrícoles, sembres i plantacions, un calendari de fruites i verdures de temporada, el santoral i les dates de les fires, mercats setmanals i festes majors de tots els municipis de Catalunya.

També s’hi troba una poesia per a cada mes de l’any i el “Judici de l’any”, escrit per Anaís Falcó i Christian Simelio, amb el més destacable que ha succeït durant aquest 2020 que ja es troba a la recta final.

Un dels al·licients del Calendari dels Pagesos és la Roda Perpètua, que reprodueix a la portada. Ideada pel frare Domènec Varni i publicada pel frare Miquel Agustí, prior del Temple de Perpinyà, l’any 1617, la Roda Perpètua vaticina quins anys seran fèrtils, molt fèrtils, estèrils i molt estèrils. Pel que fa al conreu, el 2021 serà fèrtil.
 

L'almanac es publica ininterrompudament des de 1861. Foto: @calendelspagesos.


Reportatge sobre el 160è aniversari

El Calendari dels Pagesos és la publicació en llengua catalana que fa més anys que s’edita ininterrompudament. Va néixer l’any 1861 a la llibreria i impremta Casa Llorens, situada al costat del mercat de Santa Caterina, avui desapareguda. En aquell temps Barcelona acabava d’enderrocar les muralles que la cenyien i projectava l’Eixample.

El de 2021 fa un recorregut per tota la seva història. També, conté diverses poesies d’Estanislau Tomàs i Morera, que van publicar-se en aquest almanac que va dirigir del 1975 al 2014.
 
Pep Salsetes parla del malbaratament alimentari i la cuina dels aprofitaments

L'almanac inclou enguany un calendari de paret, amb les festes i llunes de tot l’any, i diversos articles de temes d’actualitat: sobre la importància de menjar aliments primaris poc adulterats i processats, ecològics, de proximitat i de temporada, de comerç just i sostenibles, i de fer exercici, si pot ser a l’aire lliure (“El camí cap a la salut”), escrit per Montse Pijuan; sobre el malbaratament alimentari i la cuina dels aprofitaments, escrit per Pep Salsetes; sobre la novel·la Héctor Servadac, de Jules Verne, que narra un viatge a través del sistema solar damunt d’un cometa, escrit per l’editor del Calendari dels Pagesos, Joan Tomàs; sobre les propietats del romaní, escrit per Pilar Comes i Solé; sobre les feines a bosc temps enrere, escrit per Antoni Gimeno i Josep Cot; i sobre la promoció de les llavors de varietats locals fetes al país, una aportació de la cooperativa Les Refardes, entre d’altres.

 

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 832
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: