Aguaita.cat | Actualitzat el 21/12/2020 a les 11:25h

Veïns del Perelló i l’Ametlla de Mar s’organitzen per a frenar una nova central eòlica que hipoteca el territori

La central eòlica Ametlló tindria 10 aerogeneradors de 36 MW de potència total i s'ubicaria a les partides de les Planes i les Vinyasses

Un grup de veïns i veïnes de l’Ametlla de Mar i del Perelló s’ha organitzat per frenar la implantació d’una nova central eòlica a les partides de les Planes i les Vinyasses. El col·lectiu Trenquem l’Ametlló considera que l’avantprojecte promogut per l’empresa CxC, que actualment gestiona ja les tres centrals en marxa al Perelló amb uns 80 aerogeneradors, deteriorà ambientalment l’entorn natural a més d’hipotecar considerablement una zona agrícola plenament productiva i amb una població resident estable en habitatges disseminats.

La implantació de la central eòlica Ametlló, de 36 MW de potència total i amb deu aerogeneradors de fins a 180 metres d’altura a cavall entre els dos termes municipals, afectaria greument l’hàbitat de l’àliga cuabarrada així com els espais d’interès natural pròxims del Tossal de Montagut, Barranc de Santes Creus, Plana de Sant Jordi i les muntanyes de Tivissa-Vandellòs, tots ells inclosos en la Xarxa Natura 2000. Estos són alguns dels arguments que el col·lectiu veïnal traslladarà en forma d’al·legacions a la Ponència d’energies renovables del departament de Territori i Sostenibilitat perquè desestime la ubicació.
 

Imatge de la zona on es projecta la nova central eòlica. Foto: Cedida


Segons recorden, la instal·lació de deu aerogeneradors més a la zona tindria un greu impacte visual i paisatgístic sobre este espai que actualment, a banda d’explotacions productives, acull també activitats de turisme rural, entre d’altres. En este sentit, Trenquem l’Ametlló es posiciona favorablement a l’expansió de les energies renovables, que molts veïns ja utilitzen per proveir-se d’energia, però rebutja contundentment la massificació d’instal·lacions de gran impacte que promouen interessos purament especulatius, oposats a l’acostament de les instal·lacions productives als centres de consum i de la lluita contra el canvi climàtic des d’una filosofia d’aprofitament racional dels recursos.

El col·lectiu ha censurat la manca de transparència de la Generalitat, que des fa un temps ja no permet accedir a la informació bàsica sobre els avantprojectes presentats al territori, tal i com han denunciat l’Ateneu Popular la Pastora i la Plataforma en Defensa de la Terra Alta. Esta decisió priva els afectats i la ciutadania en general del seu dret fonamental a l’accés a la informació d’interès públic així com de la possibilitat de fer aportacions al tràmit de declaració de viabilitat de l’emplaçament dels projectes.

També retreuen al govern municipal d’ERC del Perelló –municipi on s’ubiquen tres dels deu aerogeneradors-, que en cap moment haja informat la ciutadania sobre el projecte, a diferència del municipi veí també afectat. Tot i que el consistori perellonenc encara no ha manifestat públicament la seua posició a pocs dies de finalitzar el termini per presentar al·legacions, Trenquem l’Ametlló interpreta esta premeditada indefinició com un suport evident a l’avantprojecte de CxC, empresa amb la qual mantenen relacions laborals membres i familiars de l’equip de govern.

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 891
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: