Redacció | Actualitzat el 09/12/2020 a les 14:10h

El Grup de Natura del Solsonès instal·la noves caixes-niu pel mussol pirinenc al massís del Port del Comte

L’actuació, amb col·laboració amb el CTFC, servirà per millorar la població de mussol pirinenc de la zona del Solsonès i àrees limítrofes de l’Alt Urgell


En el marc del projecte BIOSOL – Xarxa de Seguiment de la Biodiversitat del Solsonès que du a terme el Grup de Natura del Solsonès (GNS) amb la col·laboració del CTFC, s’han instal·lat 8 caixes-niu noves per a mussol pirinenc al Port del Comte.

El mussol pirinenc és un petit rapinyaire estrictament nocturn que viu en boscos de pi negre. Les poblacions de mussol pirinenc de Catalunya es troben aïllades de la resta de poblacions europees. El seu estret lligam a un hàbitat forestal subalpí no gaire madur i amb manca de cavitats on fer-hi el niu entre d’altres factors, fa que es compti amb una població no gaire nombrosa i que estigui considerat com a “Vulnerable” segons el catàleg de fauna amenaçada de Catalunya (pendent d’aprovació).
 

Els darrers anys, s’ha fet seguiment d’aquesta espècie mitjançant estacions d’escolta i estudis bioacústics al nord del Solsonès, gràcies al projecte Interreg Habios, obtenint dades minses de la seva presència. La poca maduresa d’un bosc fa que l’estructura no sigui ideal pel mussol pirinenc a la vegada que hi hagi poca disponibilitat  de cavitats per nidificar i reproduir-se i probablement baixa densitats i diversitat de petits mamífers, base de la seva alimentació.
Aquest any, gràcies a la col·laboració de l’estació d’esquí nòrdic  Tuixent – La Vansa i de l’empresa KNAUF de St. Llorenç de Morunys, s’ha aconseguit finançament 8 caixes-niu que ja han estat instal3lades als rodals més òptims per a l’espècie. Esperem així afavorir la ocupació per noves parelles reproductores i augmentar la població.

Més informació a:
www.gns/lacetans.org
https://www.habios.eu/: Manual para la gestión del hàbitat del mochuelo boreal i Protocolo de estudio acústico del mochuelo boreal (Aegolius funereus): 
Guixé, D. Sort, F., Fontelles, F., Morales, M., Rocaspana, R. & Brotons, L. 2019. Xarxa de seguiment de la biodiversitat del Solsonès (BIOSOL). Una eina participativa d'estudi i conservació al territori. Oppidum: revista cultural del Solsonès, ISSN 1577-5453, Nº. 16, 2018, págs. 102-133

Navega per les etiquetes

animalsPort del ComtemussolCTFCGNS

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 732
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: