Aguaita.cat | Actualitzat el 17/11/2020 a les 10:22h

Declara davant del jutge el director general de la central nuclear Vandellòs II

Ecologistes en Acció, Societat Humana i Greenpeace demanen finalitzar l'activitat nuclear i iniciar-ne el desmantellament

Este dilluns 16 de novembre declaraa com investigat el director general de la central nuclear Vandellòs II, amb relació al funcionament de la central durant 17 dies el 2018 amb pel cap baix dues fuites en la barrera de pressió.

"L'energia nuclear no és necessària ni segura, l'administració pública ha de replantejar-se seriosament el tancament immediat de les centrals nuclears abans de la data marcada a Ascó I (2030), Ascó II (2032) i Vandellòs II (2035), després de la seva perllongació acordada segons el protocol d'intencions signat pel Ministeri i els propietaris", ha declarat Raquel Montón, responsable de la campanya Nuclear de Greenpeace.

Així mateix, en el passat ple del Consell de Seguretat Nuclear (CSN), del 6 de novembre, es va aprovar remetre al Ministeri per a la Transició Ecològica i Repte Demogràfic (MITECO) dues advertències a l'Associació Nuclear Ascó-Vandellòs II, A.I.E. (ANAV). Totes dues advertències, segons l'ONG, són qualificades com a infracció lleu, per incompliment de l'article 86 de la Llei 25/1964, de 29 d'abril, sobre Energia Nuclear.
 

La central nuclear de Vandellòs, vista des del tren Foto: Jonathan Oca


La primera advertència correspon a la central nuclear Vandellòs II "per incompliment del Pla de Gestió de Residus Radioactius i del combustible gastat i de la Instrucció Tècnica Complementària número 4 associada a l'autorització d'explotació, després de detectar-se la reclassificació radiològica d'una zona d'emmagatzematge de residus de manera inadequada".

El segon advertiment correspon a la central nuclear d'Ascó, també "per incompliment del Pla de gestió de residus radioactius i del combustible gastat després de detectar, en una inspecció, incompliments en processos de gestió de residus radioactius de baixa i mitja activitat i del material contaminat potencialment desclassificable".

El 2008 els tribunals van multar a l'ANAV amb 15 milions d'euros per l'alliberament de partícules radioactives a Ascó I, on centenars de persones van haver de realitzar-se proves per a descartar haver-se contaminat radioactivament. Així mateix el 2004 Vandellòs II "va ocultar informació sobre un greu problema de corrosió en els sistemes de refrigeració i que va estar durant 161 dies funcionant amb els marges de seguretat reduïts motiu pel qual va pagar una multa de 1'6 milions d'euros", segons l'ONG.

"La cultura de seguretat dels propietaris té una llarga història d'incompliments que no es resolen amb multes sinó amb un pla de tancament nuclear", insisteix Raquel Montón.

"Mentre el territori produeix molta més riquesa que altres zones en termes de PIB, la població dels voltants és de les més pobres de Catalunya, perquè la riquesa econòmica no surt fora de l'estructura empresarial", ha afegit Víctor Álvarez d'Ecologistes en Acció. "Fins i tot l'impost nuclear, que grava aquesta activitat, amb prou feines té una repercussió en el territori, perquè es reinverteix una molt mínima part", assegura Victor Álvarez.

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 933
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: