NacióGarrotxa | Actualitzat el 02/11/2020 a les 10:28h

Unió de Pagesos demana al Govern que garanteixi la caça per a prevenir els danys de fauna als cultius

Vol que es garanteixi poder fer batudes de senglar, conill, cérvol i cabirol en temps de pandèmia quan se superi el llindar d’emergència cinegètica

Unió de Pagesos ha demanat als departaments d’Agricultura, Territori i Salut que garanteixin que, mentre estigui vigent l’estat d’alarma, es puguin dur a terme les actuacions necessàries per a protegir els cultius dels danys de la fauna cinegètica i per a evitar la difusió de malalties com la pesta porcina africana i la tuberculosi bovina.

El sindicat recorda que és urgent preveure que es podran dur a terme aquestes actuacions per a mantenir l’abastiment alimentari com a servei essencial, així com evitar el malbaratament i  garantir la seguretat viària, amb l’establiment d’un protocol amb les mesures necessàries per a la prevenció de la Covid-19.

Amb la finalitat de gestionar les poblacions de senglar i de conill i d’evitar-ne un augment i un descontrol, Unió de Pagesos reclama que en totes les zones en què s’està a punt de superar o se superi el llindar d’emergència cinegètica, d’acord amb la normativa, es garanteixi que es podran dur a terme batudes i altres accions de caça col·lectiva durant el període hàbil de caça. Amb el mateix objectiu, cal garantir la possibilitat de fer actuacions per a controlar poblacions com el cabirol i el cérvol, i altres espècies de caça menor que també provoquen danys importants a causa de la sobrepoblació.

Un caçador, esperant el moment de disparar. Foto: Jordi Marsal.


Així mateix, per garantir l’abastiment alimentari mentre duri l’estat d’alarma, si s’estableixen mesures de restricció de la mobilitat, cal assegurar que es podran seguir duent a terme actuacions cinegètiques amb autorització excepcional per part de la pagesia o dels caçadors de les àrees privades de caça on estiguin les parcel·les per a la protecció dels cultius i ­del bestiar. El sindicat també demana que, en aquest cas, es tornin a habilitar canals per facilitar la presentació de sol·licituds d’autorització excepcionals per danys per part dels pagesos.

En el cas de les zones de seguretat que disposen d’un sistema organitzat i que sol·liciten i executen les autoritzacions excepcionals (com el Parc Agrari del Baix Llobregat), cal que puguin seguir fent les actuacions amb el pagès afectat quan sigui caçador o amb algun dels caçadors que habitualment les porten a terme.

Així mateix, cal posar urgentment en marxa el Grup Especial de Gestió Cinegètica i Captura d’Animals (GECA) del Cos d’Agents Rurals i declarar l’emergència cinegètica a les zones on se superin els llindars establerts.

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 713
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: