Redacció | Actualitzat el 15/10/2020 a les 15:12h

La metròpoli de Barcelona serà la Ciutat Europea del Bosc 2020

L’European Forest Institute ha concedit a la capital catalana l’organització de la conferència anual de 2022 i el reconeixement internacional.


 Barcelona competia amb Madrid, Sòria i Novi Sad (Sèrbia), que organitzarà
l’esdeveniment el 2023.


 La decisió es va prendre durant la Junta anual de l’EFI que es va dur a terme a Bonn i que ja té més de 130 organitzacions membres de 40 països.

Barcelona serà la Ciutat Europea del Bosc i organitzarà la conferència anual de l’European Forest Institute el 2022, tal com va decidir l’assemblea anual que va tenir lloc a Bonn. Barcelona, que va presentar la seva candidatura liderada per l’AMB, l’Institut d’Arquitectura Avançada de Catalunya (IAAC), el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC) i el Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF) va competir amb Madrid, Sòria i Novi Sad (Sèrbia), que organitzarà l’esdeveniment el 2023.

La candidatura que ha guanyat proposa la celebració d’activitats, al llarg de tot l’any
2022, que tinguin com a tema central de debat l’impacte de la bioeconomia circular en entorns urbans, que superin la tradicional dicotomia entre espais urbanitzats i espais naturals, i així definir una visió per al futur urbà del que s’anomenen «biociutats». Des del 2014, les “European Forest Cities” han estat Bilbao, Sant Petersburg, Viena, Oslo, Aberdeen, Bonn i el 2021 serà Praga.

A la candidatura presentada s'hi han emfatitzat els programes desenvolupats
actualment sobre la promoció de la biodiversitat a l’àrea metropolitana, incloent-hi la participació ciutadana, la lluita contra el canvi climàtic, la renaturalització de l’espai públic i l’ús de solucions basades en la natura i, específicament, en el desenvolupament de projectes innovadors de construcció amb fusta.

La candidatura inclou també un programa educatiu sobre boscos i biociutats als centres educatius de l’àrea metropolitana de Barcelona, un acte en què es presentaran projectes relacionats amb la reforestació del planeta, la silvicultura intel·ligent dels boscos i la promoció de la biodiversitat, el desenvolupament d’un festival de cinema i ecologia, un concurs internacional de dissenyadors per desenvolupar productes relacionats amb les biociutats, la presentació i visita d’edificis emblemàtics construïts amb fusta i el desenvolupament d’un seminari durant l'Smart City Congress.

La conferència principal es desenvoluparà durant el mes d’octubre del 2022 en diversos emplaçaments de l’àrea metropolitana, com ara l’Hospital de Sant Pau (on l’EFI té una subseu) i Valldaura Labs de l’IAAC, al parc de Collserola. Gairebé un 40 % dels 636 km2 de l’àrea metropolitana de Barcelona són espais protegits, inclosos el Parc Natural de la Serra de Collserola, la serralada Litoral o el Parc Natural del Garraf.

La proposta també compta amb el suport de diverses organitzacions com el Consorci
del Parc Natural de la Serra de Collserola, Barcelona Global, l'Agència d'Ecologia Urbana de Barcelona, el Col·legi d'Arquitectes de Catalunya, el Col·legi d’Enginyers Forestals de Catalunya, el Col·legi d’Enginyers de Camins, Canals i Ports de Catalunya, el Consell Superior dels Arquitectes d’Espanya, l’Institut Tecnològic de la Construcció de Catalunya, l’Ajuntament de Cerdanyola del Vallès, la Universitat Politècnica de Catalunya, la Fira de Barcelona, la Fundació Catalunya La Pedrera, l'Hospital de Sant Pau, el Cercle d'Infraestructures i l'Estudi Ramon Folch.

L’European Forest Institute és una organització internacional establerta pels estats
europeus, 29 dels quals n’han ratificat la Convenció. Té 130 membres afiliats i organitzacions de 40 països, amb seu central a Joensuu, Finlàndia.

L’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) és l’administració pública d’un territori que ocupa una extensió de 636 km2 i està formada per 36 municipis on viuen més de 3,2
milions de persones. L’AMB forma part del Consorci de Collserola i té competències en la gestió de la xarxa de parcs metropolitans (XPM) i dels espais fluvials del Llobregat i el
Besòs. L’arbrat és un element imprescindible dins de la gestió integral d’aquests espais
naturals, ja que potencia la naturalització de la metròpolis, ajuda a millorar la qualitat
de l’aire i serveix per apaivagar l’emergència climàtica.

L’Institut d’Arquitectura Avançada de Catalunya és una fundació privada sense ànim de
lucre, pionera en els usos de tecnologies digitals en l'arquitectura i l'urbanisme, que
treballa en el desenvolupament de ciutats i edificis ecològics des de la seu que té a
Valldaura Labs, situada al Parc Natural de la Serra de Collserola, i forma part de la
Circular Bioeconomy Alliance.

El CREAF és un centre públic d’investigació amb la distinció d’excel·lència Severo Ochoa,
especialitzat en ecologia terrestre, anàlisi territorial, canvi climàtic, biodiversitat i
sostenibilitat urbana, entre altres. Adscrit a la Generalitat de Catalunya, pertany al
CERCA i està participat per la UAB, la UB, el CSIC i l’IEC.

El Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC), situat a Solsona, és un
centre d’investigació adscrit a la Generalitat de Catalunya que pertany a la xarxa de
centres CERCA i té l’objectiu de promoure la competitivitat del sector forestal, la
bioeconomia i la conservació del medi natural.

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 702
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: