Redacció | Actualitzat el 13/10/2020 a les 15:14h

S'edita un manual de bones pràctiques en bioseguretat dins el projecte Life Tritó Montseny

El document pretén divulgar la problemàtica de les malalties infeccioses en els amfibis i sensibilitzar-ne la població

En el marc del projecte Life Tritó Montseny, s'ha redactat un manual de bones pràctiques en matèria de bioseguretat per a la descoberta dels amfibis, destinat a les entitats d'educació ambiental, les escoles de natura i els centres educatius. Es tracta d'una eina, editada tant en format digital com en paper, encaminada a evitar la transmissió de malalties infeccioses ocasionades per fongs i virus, que afecten greument moltes espècies d'aquest grup faunístic.
 
El document és el resultat de dues taules de treball organitzades sota el títol "Les malalties emergents en amfibis: directrius i pautes de bioseguretat per les activitats educatives en el medi aquàtic del Montseny", en les quals van participar entitats d'educació ambiental, de conservació i de voluntariat, així com centres educatius.
 
Segons dades d'aquest 2020 de la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura, el 41% de les espècies conegudes d'amfibis a escala mundial estan amenaçades. Un dels principals factors que ho ha motivat són les malalties infeccioses provocades per fongs, virus i altres patògens, que poden arribar a ocasionar morts massives d’individus.
 
Al Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny hi habita un amfibi únic al món catalogat en perill d'extinció, el tritó del Montseny (Calotriton arnoldi). L'entrada de patògens causants d'aquestes malalties mortíferes és, doncs, una greu amenaça per a les poblacions salvatges d'aquesta espècie tan singular.

Conscients d'aquest fet, s'ha gestat, des del projecte Life Tritó Montseny, aquest manual de bones pràctiques per divulgar la problemàtica d'aquestes malalties i sensibilitzar-ne la població perquè pugui realitzar les activitats d'educació ambiental de descoberta sense introduir patògens al medi. I és que aquest tipus d'activitats són considerades un recurs didàctic molt valuós i atractiu per apropar-se a la natura, conèixer-la i, sobretot, respectar-la.
 

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 702
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: