Redacció | Actualitzat el 05/10/2020 a les 13:24h

L’Associació de Naturalistes de Girona (ANG) presenta al·legacions a dos projectes de la Generalitat

Concretament, al Catàleg de Fauna Amenaçada de Catalunya i al projecte de variant de la C-63 a Sils i Riudarenes

El projecte del Catàleg de Fauna Amenaçada de Catalunya és una reclamació històrica per part del món ecologista català i un deure de la Generalitat des de l’aprovació de la llei 47/2007 del Patrimoni Natural i de la Biodiversitat per part del Govern de Zapatero al 2007.

D’aquesta llei es derivava que les comunitats autònomes havien d’establir uns llistats de les espècies de flora i fauna que estaven més amenaçades i desenvolupar programes de conservació o recuperació a molt tardar passats 5 anys des de la seva inclusió al llistat.

Tretze anys desprès de l’aprovació de la llei de biodiversitat i molt més tard de l’aprovació del Catàleg de Flora Amenaçada de Catalunya (aprovat el 2008), la Generalitat ha presentat el que serà la futura base legal de la conservació de les espècies de fauna més amenaçades del territori.

Les al·legacions que s’han presentat no són en contra del propi catàleg, instrument legal altament demandat pel món acadèmic i ecologista, sinó que es basen en mancances o contradiccions trobades al propi document i que busquen millorar la seva utilitat i seguiment a l’hora de preservar la biodiversitat faunística de Catalunya.

En el cas del projecte de variant de la C-63 entre Sils i Riudarenes, l’escrit d’al·legacions s’ha enfocat en complet desacord amb el desenvolupament d’aquesta infraestructura, el cost de la qual es valora entre 37 i 52 milions d’euros per 6km de vial projectant estalvis d’aproximadament 19 segons per trajecte respecte l’itinerari actual passant per dins ambdues poblacions.

Els arguments en contra es basen en que la documentació presentada presenta greus mancances i falsedats, estudis de mobilitat mal dissenyats, la manca d’una alternativa 0 (com aplicant mesures sobre les infraestructures actuals es poden assolir els objectius del projecte, com per exemple canvis en la senyalització, millorar el transport públic, etc), l’impacte de la nova carretera sobre l’espai d’alt valor biològic i agrològic i sobre el canvi climàtic (s’espera un augment d’un 15% en els gasos d’efecte hivernacle respecte a la situació actual) i especialment la seva redundància a un espai amb una elevada concentració d’infraestructures (C-25, N-II, AP-7, C-63, GI-555, RENFE, TAV i línies elèctriques).

Reclamen que aquest cost és desproporcionat i innecessari atenent que ja hi ha una variant construïda per no passar per Sils i Riudarenes, la C-25, i que els pocs punts positius de la variant (millora de l’accés a Vallcanera, millora de la seguretat a un petit tram de la GI-555 i actualització d’alguns passos de fauna existents) no compensen la resta d’impactes associats. També reclamen que aquestes millores esmentades es desenvolupin independentment de si es fa o no la variant atès que són reclamacions històriques dels veïns i veïnes de la zona. Pel que fa a la millora de la GI-555 es reclama també que es faci al llarg de la seva longitud i no només des de la rotonda d’enllaç amb la A-2 fins a l’accés a Vallcanera. A aquest escrit d’al·legacions s’hi han sumat un total de 65 persones i 3 entitats.

Més projectes en exposició pública

Des de la desescalada, l’entitat ecologista ha anat rebent desenes de projectes que s’havien anant endarrerint degut al confinament per la Covid-19. Aquest fet ha provocat que diversos projectes hagin sortit tots junts i seguits i això ha fet que s’hagin hagut d’enfrontar a 4 projectes importants: el Catàleg de Fauna Amenaçada de Catalunya, la variant de la C-63 a Sils i Riudarenes, el nou vial de la C-31 a Ullà i Gualta (que esdevindrà com a variant de Torroella de Montgrí) i la variant d’Olot. Als dos primers projectes ja s’hi han presentat al·legacions mentre que en els dos últims casos s’hi està treballant conjuntament amb altres entitats del territori.

 

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 703
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: