Redacció | Actualitzat el 27/08/2020 a les 12:13h

La plaga de l’eruga del boix comença a escampar-se pel Port

L’any passat esta espècie invasora que produïx una forta afectació als boixars es va detectar a Roquetes i ara l’expansió arriba al massís

L’eruga del boix avança imparable per Catalunya, on va arribar fa sis anys després d’entrar a diversos països europeus. De fet, entre el 2018 i el 2019, la xifra d’hectàrees afectades per esta plaga originària d’Àsia que arrasa amb els boixos va augmentar un 62% al nostre país, segons dades del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC). En termes absoluts, això significa que de les 67.000 hectàrees afectades per l'eruga del 2018, es va passar a les 109.000 del 2019, un total de 42.000 hectàrees més. La plaga ha anat envaint zones del Solsonès, l'Anoia, l'Alt Penedès, el Garraf, Tarragonès i l’any passat es va detectar també a Roquetes. No podia faltar gaire per a que entrés al Port, i així ha estat. Segons fonts consultades, l’eruga (anomenada científicament Cydalima perspectalis) ha començat a escampar-se també per este important espai natural, la qual cosa pot ocasionar un impacte ambiental molt important sobre esta espècie. I és que el boix és el principal aliment de l’eruga o papallona del boix. Se’n menja l’eruga i l’escorça i l’acaba assecant.
 
Catalunya té un milió d'hectàrees forestals on hi ha presència de boix. Amb les dades del 2019, el 20% d'aquesta superfície, unes 109.000 hectàrees presentaven l'atac de l'eruga en diferents graus.

Des de la Generalitat, des de fa uns anys, s'ha establert un pla d'acció per estudiar la plaga i la seva evolució, però tenint en compte que prevenir-la és complicat, atesa la seva capacitat de vol, l'alta taxa de reproducció i els hàbits alimentaris, esta és una tasca ben complicada, donada la seua expansió i un ritme reproductor capaç de generar tres generacions a l'any.

Navega per les etiquetes

animalsfloraerugaboixPortfaunamassís

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 694
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: