Aguaita.cat | Actualitzat el 10/06/2020 a les 12:48h

Descobreixen al Port una orquídia que es creia pràcticament extingida a Catalunya

Amb la troballa culminen cinc anys de treballs de prospecció de l'espècie al Parc Natural dels Ports

Seixanta set anys després de la seua darrera observació a Catalunya, s'ha retrobat al Parc Natural dels Ports l'orquídia Orchis cazorlensis, fruit de cinc anys de prospeccions. És una espècie endèmica de la meitat oriental de la península Ibèrica i Mallorca que a Catalunya està inclosa al Catàleg de flora amenaçada en la categoria “en perill d’extinció”.

Els únics registres certs de la seua detecció al territori són els realitzats pels botànics Pius Font i Quer, el 1915, i Santiago Llensa de Gelcen, el 1953, ambdós al massís dels Ports, el que dona una idea de la raresa d'esta planta al nostre país.
 
Font i Quer la va herboritzar del vessant occidental de Caro, el 15 de juny de 1915, mentre que Llensa de Gelcen va recol·lectar-ne dos individus florits a la font de l’Espada, el 25 de maig de 1953.

Des de les cites d'estos dos botànics catalans ningú més havia pogut localitzar-la a Catalunya. El passat 6 de maig, els ambientòlegs Marc Aixarch i Bruno Durán, en el marc d'uns treballs de prospecció de flora amenaçada del Parc, van localitzar l'espècie al sector sud-oest, al terme municipal de la Sénia. 

L'hàbitat on es localitza la planta es correspon a una pineda mixta esclarissada de pi rojal (Pinus sylvestris), amb predomini pràcticament absolut de pinassa (Pinus nigra subsp. salzmannii), per sobre els 1.080 metres d'altitud. 

De moment, s'ha trobat un únic individu reproductiu, que a hores d'ara ja ha acabat la floració. A efectes biològics, este exemplar podria ser un nou nucli de la població aragonesa d'Orchis cazorlensis propera als límits del Parc, de la qual s'havien anat detectant nous rodals des del 2009. Així doncs, en base a l'observació d'este únic exemplar, es pot confirmar la presència d'esta orquídia a Catalunya. 

Amb la troballa d'esta orquídia amenaçada culminen cinc anys de prospeccions de l'espècie, en el marc dels treballs duts a terme pel Parc Natural dels Ports amb l'objectiu de millorar el coneixement sobre la flora amenaçada present dins l'àmbit d'este espai natural.

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 891
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: