Redacció | Actualitzat el 10/06/2020 a les 12:24h

Granollers aposta per la sega selectiva als espais verds urbans per afavorir el cicle biològic

La ciutat disposa de 2,1 milions de metres quadrats d'espais verds municipals

Els jardiners municipals de Granollers porten a terme, des de fa unes setmanes, el que es coneix com a sega diferenciada o selectiva, que consisteix a segar per sectors i zones, de manera que la vegetació d’interès no es talla,  però la de l’entorn, sí. Segons explica el consistori en un comunicat, en àrees de pas, per exemple, se sega baix, per facilitar el lleure i l’esport dels ciutadans.
 
Aprofitant que aquest divendres se celebra el Dia Mundial del Medi Ambient, el consistori ha explicat el criteri pel qual s'actua d'aquesta maneta, una acció que, segons destaquen,  s'emmarca en la preservació de la biodiversitat: "On la vegetació es deixa intacta, s’afavoreix el tancament del cicle biològic de les plantes amb la fauna associada, insectes i ocells que exerceixen un control natural de les plagues que afecten els vegetals, de manera que no cal utilitzar productes fitosanitaris, perjudicials per a les persones i la fauna".

Com a norma, els tècnics municipals no utilitzen cap mena d'herbicida per eliminar o controlar la vegetació no desitjable: aquest control es fa de forma manual i mecànica. Només quan l'alternativa biològica no dona resultats es fan servir fitosanitaris químics de molt baixa toxicitat. 

Aquest tipus de sega ja es fa als parcs del Congost, Puig de les Forques, Ramassar i Lledoner; la plaça de la Llacuna, la verneda de Can Gili i el passeig de la conca del Besòs.

L'ajuntament granollerí també parla de la "doble demanda" que fa la societat pel que fa a la cura dels espais verds urbans: "Hi ha el corrent favorable a conservar i afavorir aquesta biodiversitat -amb un resultat més natural i si es vol, salvatge- i el corrent que prefereix una ciutat més urbana i inerta, pulcra, lineal i asèptica". En aquest sentit, destaquen que  en un context de primavera excepcional en pluja i temperatures, i l’aturada de l’activitat humana pel confinament, "han fet que la vegetació hagi crescut de manera abundant, als espais verds urbans, paviments de sauló, escocells i a qualsevol escletxa de l’asfalt. Un cop constatada l'oportunitat que brinda aquesta situació, mai vista ni viscuda fins ara, l'Ajuntament aposta per preservar el medi natural i fomentar un model de ciutat on predomini el verd, que contribueixi a l'adaptació al canvi climàtic, i que incorpori els cicles biològics i naturals".
 
La superfície dels espais verds municipals és de 2.100.000 metres quadrats, amb 20 parcs que ocupen una extensió de 500.000 m2; 64 jardins (215.000 m2); 34 espais verds en equipaments (134.000 m2); 69 places (118.000 m2); espais lliures (73.000 m2); 
elements de vialitat , com ara rotondes (68.000 m2). El total d'arbres és de 19.000 exemplars (7.164 dels quals, plantats en línia al carrer), les capçades dels quals sumen una extensió de coberta verda, i per tant, d'ombra, de 400.000 m2. Els espais vinculats a la xarxa hidrogràfica i espais de transició sumen 1.000.000 de m2.  El verd urbà es completa amb més de 200 jardineres. 

Amb el propòsit de donar a conèixer l'entorn natural, Editorial Alpina, amb el suport de l'Ajuntament, publica aquest mes una segona edició de la guia Caminades per Granollers, un recull de 5 rutes a l'entorn de la ciutat (verneda de Can Gili, Puig de les Forques, Can Cabanyes, serra de Llevant i serra de Ponent), i una sisena pel centre històric. Es tracta de passejades d'entre 3 i 11 km de longitud, circulars i per a un públic ampli, des d'infants a gent gran, que conviden a descobrir el patrimoni natural i a fer salut.

Iniciatives pel Dia Mundial del Medi Ambient

Nacions Unides, el Departament de Territori i Sostenibilitat i l'Ajuntament de Barcelona, amb la campanya Repensem-nos; i la Diputació de Barcelona, amb els Challenges energètics casolans en el marc de la Setmana de l'Energia (amb reptes per fer en família des de casa), són algunes de les iniciatives virtuals, mundials i del territori, llançades per commemorar el Dia Mundial del Medi Ambient.

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 677
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: