Redacció | Actualitzat el 10/06/2020 a les 12:23h

Salvem lo Montsià troba insuficient la llei de protecció de les oliveres i alerta que no preserva el paisatge

L'alcaldessa d'Ulldecona defensa la normativa "com un primer pas imprescindible" per continuar avançant

La plataforma ciutadana Salvem Lo Montsià contra l'espoli d'oliveres mil·lenàries troba "força insuficient" la llei aprovada pel ple del Parlament este dimecres per protegir estos arbres. L'entitat ha reivindicat fins al darrer moment que es protegissen les oliveres de més de 2 metres de diàmetre de tronc i no només les que en fan més de 3,5. D'altra banda, preocupa també el reagrupament d'oliveres que possibilita la llei perquè podria deteriorar el paisatge i trencar el 'mar d'oliveres' del sud ebrenc que és únic al món. L'alcaldessa d'Ulldecona, Núria Ventura, qualifica la normativa com "un pas indispensable i imprescindible per continuar avançant" i ha celebrat el consens assolit, "necessari per desenvolupar i aplicar a lleu".

"Pensem que una llei és millor que res donat el grau d'espoli que estem patint però de totes maneres creiem que és força insuficient". D'esta manera ha valorat Salvem Lo Montsià la llei de protecció de les oliveres que ha aprovat el ple del Parlament este dimarts al matí, amb l'abstenció dels Comuns i la CUP que compartixen el mateix criteri amb la plataforma ciutadana. Amb una normativa que es limita a protegir els exemplars que tenen més de 3,5 metres de diàmetre de tronc, Salvem Lo Montsià alerta que es posa en perill el paisatge del sud ebrenc que conformen els olivars, conegut com "el mar d'oliveres" i que tampoc s'aturarà l'espoli d'estos arbres perquè la protecció "no és eficaç" per a tots els exemplars monumentals.

"Com a primer pas està bé però volem que el pagès que viu de l'olivera ho puga fer: que l'oli siga reconegut, que el cultiu siga rendible, que ningú es veja forçat a vendre una olivera per pagar els estudis dels fills, i que done feina a la gent del territori, on cada vegada hi ha més finques abandonades", ha assenyalat Manel Mas, portaveu de la plataforma.

Tot i que de les 41 esmenes que han arribat vives al debat parlamentari només se n'han aprovat dos, menors i tècniques, el conseller de Territori, Damià Calvet, s'ha compromès a tramitar de pressa el reglament i a fer efectives aviat les partides pressupostàries, que han d'incloure ajuts als pagesos i un inventari o catàleg de tot este patrimoni natural. Hi ha desconfiança en este punt per part de Salvem Lo Montsià però l'alcaldessa d'Ulldecona, Núria Ventura, ha defensat que la normativa era "indispensable" per seguir-hi treballant i avançant.

"Sabem que no és la llei l'únic que salvarà i protegirà les oliveres mil·lenàries però era un pas que necessitàvem per continuar endavant. En fem una valoració molt positiva perquè s'ha assolit un consens molt important per al seu desenvolupament i aplicació posterior", ha dit. Segons l'alcaldessa, el consens "entre posicions molt contraposades" no ha estat fàcil però calia aconseguir este suport legal en benefici d'un paisatge que "és únic arreu del món". "Estem contents que tire endavant i a l'espera del desenvolupament i la fixació de les compensacions als pagesos, que és una part importantíssima per acabar de desplegar una llei que consideraven imprescindible i que ajudarà a dignificar la figura del pagès", ha demanat Ventura.

L'alcaldessa ha apuntat que al terme municipal d'Ulldecona han quedat ja protegides 1.500 oliveres mil·lenàries, "arbres que estaven en perill fins fa poques hores", però que amb l'inventari que possibilitaria la llei per catalogar tots els arbres de més de 250 anys d'antiguitat, el 80% dels olivars del municipi quedarien sota empara legal. "Els conjunts d'oliveres són importants per la seua història, la imatge i els usos socials que hagen tingut", ha reivindicat.

Justament la conservació del paisatge que conformen els olivars al sud ebrenc és un dels aspectes que preocupa a Salvem Lo Montsià perquè la nova llei permet el reagrupament d'oliveres dins de la finca on es troben i pot transformar el paisatge agrari. "Si es transforma part de la finca amb un altre cultiu, es trenca el paisatge d'oliveres. La idea és bona però segons com es desenvolupe, pot ser perillós", ha advertit Mas. El portaveu de la plataforma ha insistit que es tracta del conreu d'oliveres més gran del món i amb més superfície d'oliveres monumentals del planeta. "Protegir tres mil exemplars és insuficient", ha apuntat.

Mas també ha fet valer el paper que este paisatge pot jugar amb el canvi climàtic. "L'olivera és resistent a la sequera, cap altre fruiter té esta capacitat, i fa de tap perquè el desert no avance d'Àfrica a Europa. No es pot malmetre un cultiu estratègic, del qual la gent hi viu, que pot afavorir el turisme i que no existix en cap altre lloc del món". Amb estos arguments reivindiquen de nou una "visió més ampla del problema" i una moratòria, que ara el govern podria aprovar perquè no continuen les arrencades d'olivars a la zona.

Quan es desplegue el reglament, la plataforma també insistirà en la necessitat d'incentivar el cultiu d'este patrimoni agrari, més enllà de les restriccions, les multes i les sancions si s'incomplix la llei. De fet, el règim sancionador també s'ha atenuat i s'ha passat de fins a mig milió d'euros de sancions que es plantejava primer, a multes que no superaran els 48.000 euros.

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 677
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: