Redacció | Actualitzat el 07/05/2020 a les 09:12h

​Una font de Calldetenes bat el rècord històric en contaminació de purins a Osona

La mitjana de nitrats és de 72 mg/l, lleugerament inferior a la de l'any passat, segons el Grup de Defensa del Ter

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=c-e8FRkYv2w[/youtube]
En l'anàlisi que cada any realitza el Grup de Defensa del Ter sobre la qualitat de l'aigua de les fonts d'Osona, enguany s'ha detectat que la font Gana de Calldetenes ha batut el rècord històric en contaminació de nitrats des de l'any 2002, quan es van començar a fer els estudis. La font presenta 492,2 mg/l de nitrats, una xifra que gairebé multiplica per 10 el límit de potabilitat establert per la OMS, de 50 mg/l.

El mostreig l'han dut a terme 53 voluntaris, que han visitat 164 fonts. Enguany, la mitjana de nitrats ha estat de 72 mg/l, una xifra inferior a la de l'any passat, que va ser de 76 mg/l. Tot i això, des del GDT asseguren que la xifra no és prou significativa per suposar que hi ha hagut un descens real de la contaminació.
 

La font Gana de Calldetenes. Foto: GDT


La font de Gana de Calldetenes és la que lidera el rànquing de contaminació de les 164 que ha analitzat el Grup de Defensa del Ter. Després, en segona posició, hi ha la de Gallisans, de Santa Cecília de Voltregà, amb 465,8 mg/l i, en tercera posició, la font de Cassanell, de Taradell, amb 344,89 mg/l.

D'altra banda, hi ha 10 municipis que mai han presentat contaminació en les fonts analitzades, mentre que en 17 municipis sempre hi ha hagut alguna font contaminada. En total, el 45% de les fonts d'Osona continuen contaminades per nitrats.

Des del GDT, asseguren que aquests resultats fan plantejar que les "solucions magicotecnològiques" proposades per l'Administració "com a panacea per a aquesta problemàtica no han servit per a solucionar la problemàtica mediambiental". "Si bé han servit als industrials per obrir més i més macrogranges, fins a arribar a una situació que ens semblaria impossible si no fos perquè la vivim", asseguren.

Afegeixen que, amb l'actual situació pandèmia, "és un bon moment per a reflexionar en com canviar de direcció". En aquest sentit, creueu que, amb aquest crisi sanitària, queda palès que "cal un canvi de rumb que passa per la sobirania alimentària i per donar valor a la petita pagesia arrelada al territori, abandonant les pràctiques d'agricultura i ramaderia intensiva que tant de mal estan fent".
 

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 947
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: