Redacció | Actualitzat el 04/03/2020 a les 11:51h

Detecten contaminació en pous d'ús industrial pel vessament al Besòs

Demanen a Ditecsa un pla de descontaminació dels sòls i de les aigües al voltant de les seves instal·lacions

El pla de xoc que avalua l'impacte de la contaminació que va patir el riu Besòs després de l'incendi d'una empresa el passat 11 de desembre ha detectat menys contaminació a les aigües superficials, però un increment en pous d'ús industrial.

Així s'ha fet saber a la reunió que ha tingut lloc aquest dimarts a Granollers, que ha comptat amb la presència del conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet; el director de l'ACA, Lluís Ridao; i el president del Consorci del Besòs Tordera, Josep Monràs, entre d'altres autoritats i alcaldes dels municipis del riu Besòs. Una reunió que ha servit per avaluar el pla de xoc i per conèixer futures accions. Segons informa la Generalitat, l'aigua del riu ha estat un dels aspectes que ha tingut una recuperació més ràpida. S'ha passat de concentracions de compostos dissolvents volàtils molt elevades el mateix dia de l'abocament -de 10 a 100 vegades per sobre dels valors permesos- a la pràctica desaparició de la contaminació en els mostrejos duts a terme el gener de 2020: "Únicament s'han detectat alguns compostos volàtils, però en nivells molt baixos (pràcticament residuals), molt per sota dels llindars de qualitat en el medi. En la propera i darrera tanda de mostrejos (previstos per a l'abril) es podrà determinar i verificar la total eliminació de la contaminació química al riu", destaquen. 

Més mostrejos en aigües subterrànies

En els mostrejos de gener de 2020, les concentracions de substàncies volàtils en les aigües subterrànies s'havien reduït "de manera notable" en els pous més afectats localitzats a la vora del riu i just després del punt d'afecció. Tot i això, en els darrers mostrejos s'ha detectat la persistència –i fins i tot augment- de tetrahidrofuran en els pous més propers a l'afecció. Uns pous que Calvet ha precisat que són d'ús industrial, en cap cas d'ús agrícola ni per a l'abastament de la poblacoió. Segons ha especificat el conseller, "les aigües subterrànies tenen un comportament més lent que les superficials" i "hi hem detectat que hi ha una afectació que volem avaluar amb més precisió". Per aquest motiu, l'ACA incrementarà la campanya de mostreigs prevista en el pla de xoc per fer un seguiment més acurat de l'evolució de les aigües subterrànies.

Pla de descontaminació

Durant la reunió també s'ha informat que s'ha enviat un requeriment a l'empresa perquè presenti i executi "amb caràcter urgent" un pla de descontaminació dels sòls i de les aigües al voltant de les seves instal·lacions. A banda de nous punts de control, ara l'empresa haurà d'executar un pla de descontaminació (extracció, neteja, filtrat de l'aigua i retorn al medi en condicions) de les aigües subterrànies afectades. "L'empresa ja ens ha demanat els permisos" per dur a terme aquest pla de descontaminació, ha comentat Calvet.

Els efectes sobre l'ecosistema

Calvet ha recordat que l'impacte més immediat del vessament sobre el riu va ser, de manera gairebé immediata, la mortaldat de fins el 70% de la fauna piscícola en el tram comprès entre Montornès i la desembocadura: "Hi va haver una reducció important del nombre d'exemplars d'algunes de les espècies del riu i també una disminució del nombre d'espècies en el punt d'afectació màxima de l'accident". En aquest sentit, els anàlisis detecten una gran diferència entre les poblacions de peixos i el nombre d'espècies presents als trams de riu Besòs aigües amunt de l'afecció i els punts afectats per l'incendi, especialment el tram del riu Besòs just davant de l'afecció.

El conseller ha afegit que es vol "recuperar la funcionalitat del riu el més ràpid possible" i, per això, l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) i el Consorci Besòs Tordera treballaran per concretar "la construcció d'infraestructura verda que ens permeti renaturalitzar el riu i recuperar tota la seva capacitat d'acollir biodiversitat". Aquest programa d'infraestructura verda "s'anirà implementant al llarg dels propers mesos i anys", ha precisat Calvet.

Per la seva part, Josep Monràs ha destacat que "les dades presentades avui demostren que el riu està recuperant la normalitat" que tenia abans de l'incident. Monràs ha afegit que "la recuperació de la biodiversitat trigarà una mica més tot i que estem convençuts que el temporal Gloria, amb l'important augment de cabals, ha afavorit aquesta capacitat d'autoregeneració". 

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 754
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: