Redacció | Actualitzat el 04/03/2020 a les 11:50h

Noves arrencades d'oliveres posen en evidència que la futura llei de protecció és insuficient

Salvem lo Montsià insisteix que cal ampliar la protecció als arbres de dos metres o més de tronc

Fa només uns dies, grups ecologistes exigien que la futura llei de protecció de les oliveres monumentals empari i preserve tots els exemplars que tenen un perímetres de tronc de 2 metres o més –mesurat a 1,3 metres d'alçada-. Advertien que només d'esta manera es pot frenar l'espoli i este dilluns ho evidenciaven a la partida de les Codines, on estan arrencant i prenent oliveres amb estes característiques.

El primer redactat de la normativa, que s'ha de debatre les pròximes setmanes al Parlament, només salvaguarda els arbres de 3,5 metres de perímetre - els que es consideren oliveres mil·lenàries-. Demanen esmenar-ho com també la possibilitat de reagrupar exemplars dins una mateixa finca.

Este dilluns a la tarda, a la finca de les Codines, a la falda de la serra del Montsià, a Ulldecona, les màquines ja havien fet bona part de la faena i faltaven molts exemplars d'oliveres monumentals que s'han arrencat per endur-se-les i vendre-les. La plataforma Salvem lo Montsià ha denunciat esta nova "arrencada exprés" per evidenciar l'espoli que se segueix fent al territori per la falta d'una moratòria que ho impedisca mentre es redacta la llei de protecció arbraria al Parlament de Catalunya. Però també han posat l'accent en els criteris que, de moment, no contempla el redactat d'esta normativa i que deixa desemparades el tipus d'oliveres que s'estan arrancant en esta finca.
 

Una finca a les Ferradures, a Ulldecona, amb olivers reagrupats per fer moviments de terres. Foto: Salvem lo MontsiàEls arbres monumentals de les Codines no serien considerades oliveres mil·lenàries perquè tenen menys de 3,5 metres de perímetre de tronc. La proposició de llei de protecció d'Oliveres i Oliverars Monumentals de Catalunya no preveu salvaguardar les que no encaixen amb estos paràmetres i es demana que en el debat al Parlament es rebaixen per preservar les oliveres amb troncs d'entre 2 i 3,5 metres, que són la majoria de les que s'han venut i arrencat els últims anys.

En una acció de protesta, amb unes quinze persones participants, Salvem lo Montsià i GEPEC-EdC han penjat cartells on es llegia "Perill!!! Olivera sense protecció! Este arbre podrà ser arrancat si la llei només protegeix a partir de 3,5 metres de perímetre". "Si la llei només protegeixen les oliveres mil·lenàries, l'espoli legal seguirà viu", ha advertit Jordi Montforte, portaveu de Salvem lo Montsià. "Seguirem veient arrencades, camions carregats en oliveres monumentals. No són les més grans però són monuments vius, patrimoni natural que mereix ser conservat perquè són part de la nostra història i el nostre paisatge", ha afegit.

Els ecologistes demanen, a més a més, que com fa la llei valenciana – del 2006- es prohibisca el reagrupament d'oliveres a les finques. En tenen també un exemple recent, dut a terme per la cimentera Cemex per extreure argiles i terres en finques de la zona de la Ferradura. "Veiem que a les oliveres reagrupades se'ls talla els cimals, les branques i les arrels i queden perjudicades per sempre. Algunes moriran però les que sobrevisquen tampoc tornaran a ser mai més com eren", ha explicat Montforte. "El que s'ha de fer és donar suport a la pagesia, donar ajuts i que es paguin els preus justos perquè els propietaris no hagin de fer reagrupaments per fer plantacions intensives i mecanitzades", ha demanat el portaveu del Salvem lo Montsià.

Navega per les etiquetes

Montsiàarencadesoliveres

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 657
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: