NacióDigital | Actualitzat el 15/02/2020 a les 10:17h

​Extraviats dos equips radioactius de baixa intensitat a Lleida

El Consell de Seguretat Nacional alerta que no són perillosos sempre i quan no s'obrin

Dos equips de mesura de densitat i humitat del terreny que contenen fonts radioactives de baixa intensitat (una de cesi-137 i l'altra d'americi-241/beril·li) s'han donat per extraviats a l'empresa Inqua de Lleida.

El Consell de Seguretat Nuclear (CSN) ha explicat que l'11 de desembre es va detectar que faltaven dos dels deu equips que tenia l'empresa durant una inspecció a la firma per transferir aquestes eines a l'entitat Enresa perquè les gestionés com a residus radioactius. Dos mesos abans la Generalitat havia anul·lat, a proposta del CSN, l'autorització de funcionament d'Inqua, i havia ordenat el comís del material radioactiu. Posteriorment hi ha hagut dues inspeccions més en altres localitzacions, també sense resultat.
 

Aspecte dels equips perduts Foto: ACN


És per això que el CSN dona els equips per perduts. Són dos equips de mesura de densitat i humitat en sòls de la firma CPN, model MC-3-122. Contenen fonts radioactives de categoria 4 en una escala d'1 a 5 establerta per l'Organisme Internacional d'Energia Atòmica, essent 5 la categoria menys perillosa.

Segons indica el CSN, la categoria 4 es denomina "improbable que sigui perillosa per a les persones" perquè "atesa la seva radioactivitat no comporten riscos radiològics mentre es mantinguin íntegres i tancats, atès que les fonts radioactives es troben a l'interior, protegides i encapsulades".

De la mateixa manera, el CSN alerta que "sí podria haver-hi riscos en cas d'apertura o destrucció de l'equip", ja que les fonts radioactives podrien quedar "sense les seves proteccions".

És per això que el Consell alerta que qualsevol persona que trobi els equips "ha d'evitar" manipular-los i ha d'avisar "immediatament" les autoritats.

Navega per les etiquetes

radioactivitatLleidaSegriàradioactiu

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 787
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: