EcoDiari | Actualitzat el 12/12/2019 a les 16:10h

Declaren l'emergència al Besòs per l'alta contaminació arran de l'incendi de Montornès

S'agafaran mostres per determinar els efectes de la contaminació i ja s'estudien les mesures per accelerar la recuperació

L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ha declarat l'emergència al riu Besòs després del que qualifica de ''molt alt'' l'impacte ecològic al riu Besòs arran de l'incendi de la nau industrial de Montornès del Vallès. L'aigua de l'extinció del foc va arribar al riu i ha provocat la mort de nombrosos peixos, carpes, bagres i anguiles –una espècie que al Besòs està en perill d'extinció-.

En un comunicat, l'ACA ha anunciat declarar ''l'emergència'' per actuar a la conca del Besòs coordinadament amb el Consorci Besòs Tordera, de manera que facilitarà la retirada dels peixos morts per intentar contribuir precisament per contribuir a una més ràpida recuperació de l'ecosistema.

Moixó considera que a hores d'ara no hi ha indicis que l'incident pugui constituir un delicte ecològic i recorda que les multes que havia afrontat l'empresa no eren per contaminació. Tampoc ha posat en dubte les mesures de seguretat dels Bombers, ja que considera que en casos com el de Montornès, la seguretat és prioritària. ''No podem dir que sigui culpa de ningú'' ha dit Moixó.

Tècnics de l'ACA, que ja van agafar mostres aquest dimecres, han tornat a agafar mostres del riu aquest dijous per comprovar a través de l'aigua i els sediments, l'efecte a les espècies i animals que s'hagin pogut veure afectada. Segons ha explicat el director de Coordinació Territorial de l'ACA, Diego Moixó, en una entrevista a TV3, els resultats no es tindran fins a la setmana vinent.

L'ACA i el Consorci Besòs Tordera estudiaran si és possible emprendre mesures per accelerar la recuperació del riu. Moixó ha assegurat que ''no és fàcil'' però que un riu és un ''sistema dinàmic'' i confia en què la recuperació sigui positiva. Ha fet valdre el treball que s'ha fet els darrers anys per millorar la qualitat del riu Besòs.

Des de l'ACA també es recorda que no es pot agafar aigua del riu, tampoc pel reg. De fet, recomana que tampoc no en beguin els animals, però recorda que l'alerta no inclou l'aigua de boca. Per això, l'alcaldessa de Montcada i Reixac, Laura Campos, ha assegurat que es començaran a retirar els animals morts per evitar que altres espècies, sobretot ocells, puguin ingerir peixos contaminats.

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 876
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: