Redacció | Actualitzat el 02/12/2019 a les 12:31h

L'ATM estudia implementar una zona de baixes emissions a Granollers i al Vallès Oriental similar a la de Barcelona

S'ha anunciat durant la trobada de la Taula intermunicipal per a la qualitat de l'aire del Vallès Oriental

L'Autoritat del Transport Metropolità (ATM) estudia crear una zona de baixes emissions (ZBE) a Granollers i altres localitats del Vallès Oriental similar a la que es posarà en marxa a Barcelona a partir de l'u de gener. Ho ha explicat Xavier Guinart, representant del Departament de Territori i Sostenibilitat, durant la trobada de la Taula intermunicipal per a la qualitat de l'aire del Vallès Oriental que s'ha celebrat a la capital vallesana. 

Guinart ha explicat el contingut de la 8a Trobada de la Taula de la Qualitat de l'Aire de Barcelona, celebrada el passat mes de setembre, en la qual el conseller va fer l'oferiment d'estendre la ZBE més enllà de l'àrea metropolitana per incloure l'anomenat Àmbit 40, que aplega municipis del Vallès Oriental. En aquest sentit, s'ha analitzat com pot afectar l'entrada en funcionament de la ZBE a l'espai intrarondes de Barcelona i s'ha explicat que l'ATM ha iniciat l'estudi que afectaria Granollers i altres municipis de la comarca.

La Taula intermunicipal per a la qualitat de l'aire del Vallès Oriental, la primera d'aquest mandat, ha comptat amb la participació dels municipis de les Franqueses, Caldes de Montbui, Canovelles, Montornès, Vilanova del Vallès, Parets, Cardedeu, Lliçà d'Amunt, Lliçà de Vall, Martorelles, Montmeló, la Roca, Llinars, Mollet, la Llagosta i Granollers, acompanyats de representants de la Generalitat i del Consell Comarcal.
 
L'alcalde de Granollers, Josep Mayoral, ha insistit en la "mirada regional" que cal donar a la qüestió de la qualitat de l'aire, que considera "massa sovint centrada només en l'àrea metropolitana", perquè " l'aire es mou i no sap de termes municipals".   
 
El regidor de Medi Ambient granollerí, Albert Camps, ha recordat que la taula "és un espai de trobada dels municipis", que ha anat creixent i que comarques com ara Osona, el Baix Llobregat i el Vallès Occidental n'han adoptat el model. Alhora, ha recordat que la qualitat de l'aire va més enllà de l'àmbit ambiental per ser una qüestió de salut: "Volem pobles i ciutats saludables", ha recordat. 
 
Durant la trobada, els participants han plantejat temes com l'establiment de xarxes ciclables que uneixin els municipis de la comarca, la necessitat que la xarxa ferroviària connecti els dos vallesos o que cal millorar la recollida de dades (partícules en suspensió, diòxid de nitrogen), que es fa manualment en estacions situades a Montornès i a Mollet, i de manera automatitzada a Granollers. 
 
Per acabar, s'ha exposat el projecte europeu CoGent Aire Net al qual s'opta a participar, liderat per Granollers i Mollet, i amb la participació d'institucions i entitats com l'ATM, el CSIC, la Diputació o PIMEC. Es tracta d'un projecte que promou el treball en xarxa entre diferents administracions, centres de recerca, ciutadans i activitats econòmiques locals que vol trencar fronteres administratives amb l'objectiu de millorar la qualitat de l'aire. 

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 796
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: