NacióGarrotxa | Actualitzat el 26/11/2019 a les 12:21h

​Creen jardins de papallones a les depuradores de la Garrotxa per afavorir la biodiversitat

S'han identificat les espècies amb possible presència a l'entorn i s'han seleccionat les plantes per provocar un efecte crida

Sorea (Societat Regional de Proveïment d'Aigües), la companyia gestora del cicle integral de l'aigua, ha dissenyat dos jardins de papallones a les depuradores d'Olot i Sant Joan les Fonts  per afavorir la presència d'aquestes espècies i millorar la biodiversitat de l'entorn. A través d'uns estudis de seguiment a la comarca, s'han identificat les espècies amb possible presència a l'entorn i s'ha fet una selecció de plantes per provocar l'efecte crida. Per això s'hi han introduït plantes perennes autòctones per atraure papallones pròpies de la zona, que tenen un important paper com a pol·linitzadors.

La responsable de Biodiversitat del Grup Agbar, Clara Rovira, assegura que l'objectiu és afavorir la biodiversitat i "fer-ho de manera compatible amb els usos de les instal·lacions". En aquest sentit, s'ha format el personal i es fa un manteniment ecològic de les zones verdes.

El disseny del projecte l'ha fet el departament de Biodiversitat del Grup Agbar, en col·laboració amb l'empresa Irati i Naturalia Jardiners. Un equip de jardiners de la Fageda s'està fent càrrec de l'execució dels jardins, que ja s'han començat a executar i que tindran una superfícies de 300 metres quadrats.

Segons uns estudis de seguiment de papallones realitzat a la comarca, s’han identificat les espècies de papallones amb possible presència a l’entorn i s’ha fet una selecció de plantes per provocar l’efecte crida. Algunes d’elles seran la Mentha suaveolens, la Lavandula angustifolia i la Melissa officinalis. Entre les papallones que s’espera rebre als recintes hi ha la Argynnis niobe, la Polyommatus icarus i la Colias alfacariensis.

Investigadors del CREAF (Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals) i del Museu de Ciències Naturals de Granollers han estudiat durant més de dues dècades les poblacions de papallones de Catalunya, Andorra i Menorca i constaten que el 70% de les papallones mediterrànies estan en declivi. Les causes principals són l'escalfament global, la consegüent sequera a la regió mediterrània i els canvis que pateixen els hàbitats de les papallones, sobretot a causa de la urbanització, l'abandonament dels espais oberts i el desenvolupament d'una agricultura intensiva.

Sorea també té en marxa un programa de voluntariat corporatiu a les depuradores que gestiona, anomenat BiObserva, que promou la implicació dels professionals de les instal·lacions per observar aus i fer-ne un seguiment com a bioindicadors.

En aquest sentit, la companyia també té la voluntat de promoure accions de sensibilització i educació ambiental entre la població de la comarca, especialment entre els estudiants. L'EDAR d’Olot rep un bon nombre de visites de grups escolars cada any i a partir d'ara aquests grups també podran visitar els nous jardins de papallones.
 

Uns treballadors feinegen al jardí creat a la depuradora de Sant Joan les Fonts. Foto: @sorea.

Navega per les etiquetes

SoreaGarrotxaEDAR OlotbiodiversitatAgbar

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 864
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: