Redacció | Actualitzat el 04/07/2019 a les 10:38h

L’Ebre aboca anualment 2.200 milions de microplàstics al Mediterrani, segons un estudi de la UAB

El 70% dels elements trobats són fibres sintètiques que ocuparien 600 km si ho posem en línia recta

Vista general de la llacuna de l'Encanyissada, al parc natural del delta de l'Ebre. Foto: ACN


El riu Ebre aboca cada any 2.200 milions de microplàstics al mar Mediterrani. És la conclusió d’una investigació de l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB), que per primera vegada s’ha centrat en analitzar la concentració d’estos elements al delta de l’Ebre, tant a les platges, com a les aigües més superficials i als sediments. Els investigadors advertixen que la concentració de contaminants a l’Ebre és “mitjana-baixa” perquè el cabal està regulat per les preses de Riba-roja i Mequinensa. Per això advertixen que el volum real de contaminants del riu és major. El 70% dels microplàstics trobats a l’Ebre i abocats al mar són fibres sintètiques que ocuparien 600 km si es posessen en línia recta.

La recerca, publicada a la revista ‘Science of the Total Environment’, se centra en totes aquelles partícules o filaments de plàstic de mida inferior a 5 mil·límetres. N’hi ha de caràcter primari, com els que s'utilitzen per crear productes, partícules menudes de cosmètica i neteja abrasiva o fibres per a usos tèxtils. Altres, se consideren d’ús secundari i són els generats de la degradació de plàstics majors.

Patrizia Ziveri, coordinadora del grup de recerca, recorda que, fins al moment, els estudis sobre microplàstics han abordat la seu presència en els oceans i mars, i lamenta que s'ha prestat molt poca atenció als rius com a font d'aquest contaminant. La recerca publicada ara, demostra, però, que els rius són “una de les majors entrades de plàstics als oceans”.

En l'estudi a l’Ebre, on s’han constatat 2.200 milions els microplàstics abocats al mar, els valors obtinguts en sediments de la llera són entre 3 i 6 vegades més grans que els trobats a les platges, que haurien estat distribuïts pels corrents. "Aquesta concentració s'explica per la influència de la falca salina -espai de separació entre l'aigua dolça i salada- on la velocitat és més baixa i hi ha un major temps de retenció", apunta l'investigador Michaël Grelaud.

En conjunt, el 70% dels microplàstics trobats al delta de l'Ebre es corresponen en fibres sintètiques, seguit de fragments de plàstics i films. "La majoria arriben a la llera del riu a través de les canalitzacions municipals i les plantes de tractament procedents del rentat domèstic i industrial de peces de roba, cadascuna de les quals perd unes 2.000 fibres en cada rentat. Les plantes de tractament no són capaces d'eliminar íntegrament estes fibres tèxtils", assenyala la investigadora Laura Simón.
 

Exemple de la contaminació de plàstics al Riu Ebre mostrada en l'estudi de la UAB Foto: ACN


El grup de recerca destaca la gran potencialitat dels deltes i estuaris per acumular microplàstics, que són alhora grans acumuladors de tòxics. La transició entre aigua dolça i marina fa que estos ecosistemes oberts es consideren de gran importància per calcular los fluxos de microplàstics que arriben al mar. Per això, els autors destaquen la necessitat de seguir investigant els temps de residència dels microplàstics en les diferents zones i avaluar el risc que suposa la seua existència per als organismes aquàtics i, per extensió, per a la salut humana.

 

Notícies relacionades


FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 754
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: