Redacció | Actualitzat el 27/03/2019 a les 14:44h

La MADE reclama a la Generalitat que inverteixi al territori l'impost nuclear

​“Una vegada definit el calendari pel tancament nuclear, cal començar a preparar el territori per aconseguir inversions que alleugereixi el previsible impacte econòmic que això suposarà pel territori”, recorden.

Central nuclear d'Ascó Foto: Josep M. Montaner


La Mesa d’Alcaldes de l’Energia de Catalunya, MADE, reclama a la Generalitat la dotació econòmica de l’impost nuclear que va aprovar el 2017 i que es va recollir a la Llei 7/2017, de mesures fiscals, administratives, financeres i del sector públic i de creació i regulació dels impostos sobre grans establiments comercials, sobre estades en establiments turístics, sobre elements radiotòxics, sobre begudes ensucrades envasades i sobre emissions de diòxid de carboni.

Hem de tenir en compte que l’Associació Nuclear Ascó-Vandellòs (ANAV) està liquidant aquest impost que, com no té un caràcter finalista, fins ara la Generalitat el destina a despeses generals del Govern autonòmic, excepte una petita part, uns 240.000 euros, que els consigna a Protecció Civil. A data de 31 de desembre de 2018, per tant, la Generalitat ha recaptat en base aquest impost 17.314.000 euros. “És per aquest motiu que reclamem el percentatge que se’ns va prometre perquè el territori pugui començar a invertir-lo immediatament”, afirma la MADE en un comunicat.

Concretament, la llei 7/2017 preveu la creació d’un fons amb el 20% de la recaptació efectiva de l'impost per finançar actuacions i accions dirigides a: a) La reactivació econòmica de les zones afectades per activitats gravades per l'impost; la prevenció i moderació dels riscos derivats de les activitats sotmeses a l'impost i el manteniment i la renovació dels sistemes de control i mesurament dels nivells d'elements radiotòxics en el territori de Catalunya.

“Una vegada definit el calendari pel tancament nuclear, cal començar a preparar el territori per aconseguir inversions que alleugereixi el previsible impacte econòmic que això suposarà pel territori”, recorden.

Els responsables de la MADE justifiquen l’exigència perquè, en el cas de l’energia nuclear, el nou tribut s’aplica als propietaris de les centrals que són els que obtenen beneficis de la seva activitat econòmica.

La MADE defensa que té la potestat de fer aquest requeriment perquè va ser la impulsora de la creació d’un impost d’aquestes característiques i l’organisme pioner en la demanda de la recaptació d’aquest impost com a eina de diversificació per fugir del monopoli nuclear en què el territori està instal·lat. A més, MADE és l’única associació catalana del sector públic que aglutina el territori on hi ha instal·lats els tres grups nuclears a Catalunya. “Per tant, entenem que podem i hem de gestionar estos recursos amb grans consensos territorials on han de tenir veu els consells comarcals que tenen les centrals nuclears, la Generalitat de Catalunya i els ajuntaments que formen part de la MADE”, afegeixen. 
 
 

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 694
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: