Redacció | Actualitzat el 23/01/2019 a les 17:28h

Avaluen la preparació de les nuclears d'Ascó i Vandellós per a operar més anys

Un equip de 12 experts procedents de nou països ha dut a terme la missió preliminar, o missió Pre-SALT, que inicia el procés d'anàlisi

A Ascó operen dos centrals nuclears. Foto: Sílvia Berbís.


L'Associació Nuclear Ascó - Vandellós II (ANAV) ha rebut entre els dies 15 i 23 de gener una missió de l'Organisme Internacional d'Energia Atòmica (OIEA) orientada a l'avaluació de la preparació de les centrals nuclears Ascó i Vandellós II per operar a llarg termini, és a dir, més enllà de la vida establerta en el disseny original de les plantes.

Sota la denominació de Missió SALT (de l'anglès “Aspectes de Seguretat de l'Operació a llarg termini”), un equip de 12 experts procedents de nou països (l'Argentina, Eslovàquia, els Estats Units, Finlàndia, França, Irlanda, Països Baixos, Romania i Sud-àfrica), ha dut a terme la missió preliminar, o missió Pre-SALT, que inicia el procés d'anàlisi de les capacitats de les plantes d’ANAV per operar més enllà de la vida establerta en el disseny original de les plantes d'acord als estàndards internacionals de la indústria nuclear i a l'experiència en l'extensió de l'operació de nombrosos reactors en el món.

Les centrals nuclears d'Ascó i Vandellós II són les primeres centrals espanyoles a sotmetre's a este programa d'avaluació, que s'estendrà, en les seues diferents fases, fins a l'any 2025.
La Missió Pre-SALT ha inclòs l'anàlisi de la totalitat d'activitats previstes per a garantir “una operació estesa segura i fiable, així com el grau de compliment d'estes activitats en relació als estàndards i guies de seguretat de l'OIEA”, exposa la ANAV en una nota de premsa.
“Esta missió suposa una bona oportunitat d'homologar el treball que s'està realitzant enfront dels millors estàndards internacionals en la matèria, així com per a consolidar el camí que es recorrerà en els pròxims anys”, afegix ANAV.

La Missió Pre-SALT ha conclòs avui amb una reunió de sortida, en la qual els experts de l'OIEA han traslladat a ANAV algunes recomanacions i suggeriments per a reforçar la preparació d'Ascó i Vandellós II de cara a l'operació a llarg termini i també han identificat diverses bones pràctiques.

En l'acte de tancament, el líder del grup d'experts, Robert Krivanek, ha destacat els progressos protagonitzats per ANAV, així com el compromís de tota l'organització amb la preparació d'Ascó i Vandellós II per a una operació segura i fiable sostinguda en el temps. “Esta missió és important perquè avala el treball que hem realitzat per a afrontar l'operació a llarg termini d'Ascó i Vandellós II davant l'Administració, l'organisme regulador i l'opinió pública”, ha destacat, per part seua, el director general de ANAV, José Antonio Gago.

ANAV subratlla que analitzarà en profunditat les recomanacions i suggeriments rebuts, desenvoluparà un pla d'acció per a incorporar-les en els seus processos i revisarà el Pla d'Actuació per a l'Operació a llarg termini amb el qual treballa l'organització. En els propers anys, el procés continuarà amb una Missió SALT específica per a les dos unitats de CN Ascó (2021), una posterior Missió SALT per a CN Vandellós II (2023) i les seues corresponents missions de seguiment.

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 694
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: