Redacció | Actualitzat el 16/01/2019 a les 08:07h

Calvet: «Per a evitar la pèrdua de biodiversitat cal remoure consciències i aconseguir la implicació de tothom»

El conseller de Territori i Sostenibilitat, acompanyat del Comissionat de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona, Joan Subirats, ha inaugurat l’exposició Som Natura

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, acompanyat de la secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marta Subirà i del Comissionat de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona, Joan Subirats, ha inaugurat aquest vespre l’exposició SOM NATURA, impulsada pel Departament i el Museu de Ciències Naturals de Barcelona. L’objectiu de la mostra és conscienciar sobre la pèrdua de biodiversitat i la necessitat d’actuar per revertir-la.  
 
Durant la inauguració, el conseller Calvet ha recordat que l’exposició és una de les accions de comunicació i sensibilització de l’Estratègia del patrimoni natural i la biodiversitat de Catalunya 2030, aprovada pel Govern el juliol de 2018, el full de ruta de les polítiques de conservació de la natura de la Generalitat. Calvet ha defensat “la implicació de la ciutadania per tal d’actuar contra aquesta problemàtica”.
 
D’altra banda, el conseller ha afirmat que “des del Govern som conscients de pèrdua greu de biodiversitat a la qual ens enfrontem i per això, amb accions com aquesta volem contribuir a esmenar aquesta situació”. I ha afegit que “l’exposició vol contribuir-hi provocant la reflexió i convidant a la implicació de tothom, a remoure consciències”.
 
Sumar esforços per aturar la pèrdua de biodiversitat
 
El Departament de Territori i Sostenibilitat i el Museu de Ciències Naturals de Barcelona han coproduït SOM NATURA, una mostra que transmet la necessitat de sumar esforços per aturar la pèrdua de biodiversitat i la degradació de la Natura que amenacen l’equilibri ecològic del planeta.
 
A través d’un recorregut sensorial, es volen fer aflorar totes les connexions i la dependència que, com a espècie, tenim amb la natura.

 

A la mostra es repassa la diversitat biològica del nostre territori, que cal conservar i cuidar. Foto: @gencat.

La mostra s’organitza al voltant de set àmbits diferents:
  • Ets natura.  Tot i que la Terra es va formar fa 4.600 milions d’anys, les primeres restes de la nostra espècie, Homo Sapiens, són de fa 300.000 anys. La nostra activitat està provocant grans canvis que amenacen la nostra supervivència. Hem d’aconseguir aturar-los.
  • La xarxa de la vida. Aprofundeix en la interconnexió de totes les formes de vida.
  • La biodiversitat a Catalunya. Repassa la diversitat biològica del nostre territori, que cal conservar i cuidar.
  • Els límits d’un planeta únic. S’endinsa en els límits planetaris que no podem superar i les causes subjacents del canvi global, com són la crisi climàtica, l’extinció d'espècies, la disminució de la capa d'ozó o l’escassetat dels recursos hídrics.
  • Sentir la natura. Ofereix un descans en el recorregut per gaudir de la  visió de paisatges naturals que impressionen i que ens aporten recursos, així com salut i benestar.
  • Actuem. Incita els visitants a contribuir a la conservació de la natura, mostrant diversos projectes que redueixen l’impacte negatiu sobre el planeta en diferents àmbits com l’agricultura, la ramaderia, els boscos, els rius, la pesca, els residus o la construcció.
  • Vols participar en projectes d’estudi de la biodiversitat? Es convida a participar en un dels 90 projectes de ciència ciutadana per contribuir al coneixement de la biodiversitat que actualment té Catalunya.
La Sisena Gran Extinció
 
Els indicadors i seguiments científics sobre la biodiversitat revelen que s’està donant un procés d’extinció d’espècies entre 1.000 i 10.000 vegades més ràpid que en cap altre període en la història del planeta, el que ja s’anomena la sisena gran extinció. A Catalunya, el càlcul de l’indicador Living Planet Index, adaptat al territori català, evidencia una reducció d’un 22% de les poblacions de 258 espècies de vertebrats i invertebrats només en els darrers 14 anys. Aquestes dades que indiquen que, malgrat els grans avenços en les polítiques ambientals, la degradació dels ecosistemes i la pèrdua de biodiversitat continua.

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 817
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: