Redacció | Actualitzat el 16/01/2019 a les 08:05h

La biomassa forestal, combustible de la primera xarxa de calor de proximitat de Tarragona

​La Diputació ha presentat aquest matí el projecte en el qual hi participen nou municipis de la demarcació

La biomassa forestal és el combustible de la primera xarxa de calor de proximitat de Tarragona. Aquest és el projecte que lidera la Diputació de Tarragona i que, de moment, s'hi adhereixen 9 municipis d'arreu de la demarcació. Alcover, el Montmell, Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant, Gandesa, Horta de Sant Joan, la Fatarella, la Sénia, Rasquera i Tivissa són els pobles que ha apostat per aquesta nova font d'energia.

"A l'hivern del 2020 ja tindrem la calor de proximitat a aquests municipis". Amb aquesta afirmació és com el president de la Diputació, Josep Poblet, afirma que el projecte serà un èxit i alhora molt necessari per al futur. El màxim representant de l'ens també remarca que amb el projecte "Xarxa de Calor de Proximitat" es vol "incrementar la participació i conscienciació progressiva" d'altres municipis. Segons ha avançat, hi ha una dotzena de municipis més que s'han interessat per aquesta iniciativa i que el feedback és molt positiu. 

L'objectiu del projecte és promoure l'ús de la biomassa forestal com a font d'energia. A través d'aquest producte, es vol animar als municipis tarragonins que implantin les calderes i xarxes de calor en els equipaments municipals per a aprofitar aquesta energia. A banda, també es vol reduir el risc d'incendis forestals. Un altre dels beneficis d'aquesta proposta és que redueix un 77% la despesa energètica dels equipaments municipals.

Imma Costa, alcaldessa del Montmell i diputada delegada de Medi Ambient, Salut Pública i Territori de la Diputació de Tarragona, ha afegit que també es busca treure de les instal·lacions públiques les energies fòssils i optar per les renovables.

Carles Luz, alcalde de Gandesa, en representació dels municipis que signen el conveni amb la Diputació de Tarragona per promoure l'ús de la biomassa local, ha apuntat que aquest projecte servirà també per a gestionar de manera més eficient els recursos de cada zona i alhora generarà emprenedoria i que comportarà la creació de llocs de treball.
 

Quim Nin, Imma Costa, Josep Poblet i Carles Luz en la presentació del nou projecte Foto: Jonathan Oca


Les calderes són el motor

La iniciativa, que ja s'ha implantat a altres zones de Catalunya, preveu la instal·lació de calderes i xarxes de calor per produir energia tèrmica a partir de la biomassa. El combustible, segons han explicat des de l'ens supramuncipal són les estelles de fusta procedents de boscos locals.

Una caldera serà l'encarregada d'escalfar l'aigua que es conduirà per unes canonades, connectades als sistemes de calefacció dels equipaments municipals, que serà per on es desprengui la calor.

El president Poblet ha manifestat que durant el 2019 es portarà a terme la licitació de les obres perquè entri en funcionament aquesta nova font d'energia i que els equipaments municipals ja han de poder gaudir-ne de cara a l'hivern de l'any vinent, que és el termini fixat pel fons FEDER perquè entri en funcionament.

El finançament

El projecte que lidera la Diputació de Tarragona té un pressupost d'uns 2,2 milions d'euros i està cofinançat pel Fons de Desenvolupament Regional Europeu (FEDER). La Unió Europea, amb aquest ajut, finança el 50% de la iniciativa, mentre que l'ens supramunicipal i els municipis que hi participen aporten un 25%.

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 795
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: