Redacció | Actualitzat el 13/12/2018 a les 08:22h

La planificació hidrològica catalana inverteix uns 100 MEUR en el primer any d'aplicació

La millora de l’abastament d’aigua (40,3 MEUR), el sanejament per a nuclis sense depuradora (28,2 MEUR), les millores en depuradores ja existents (8 MEUR) i la reducció de la contaminació salina al Llobregat (4,4 MEUR) són les principals inversions

L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha dut a terme, entre novembre i desembre, diverses sessions informatives per abordar l’evolució del Pla de gestió del districte de conca fluvial de Catalunya i l’estat de les inversions previstes en el seu Programa de mesures. Aquestes dues eines, que són els eixos de la planificació hidrològica catalana per al període comprès entre el 2016 i el 2021, estan en vigor des del 3 de gener de 2017. En un any i després d’un llarg període marcat per l’elevat endeutament de l’agència (avui ja reduït en més d’un 90%), les inversions dutes a terme en el cicle integral de l’aigua són properes als 100 milions. Aquesta xifra suposa més del 10% del total de la inversió prevista, que és de 974 milions d’euros.
 
Increment de la garantia en el subministrament
 
L’anterior cicle de la planificació hidrològica (període entre 2009-2015) va contemplar un important increment de la garantia de l’abastament d’aigua a la zona més poblada de Catalunya. Amb inversions en dessalinització, recuperació de captacions en desús i millores en els tractaments de potabilització, es va aconseguir incrementar en un 30% la garantia d’aigua a l’àrea metropolitana de Barcelona, incorporant fins a 122 hm3 de nou recurs.
 
En el cicle de planificació vigent, les mesures per incrementar la garantia en l’abastament es centren en municipis que no estan connectats a grans xarxes d’abastament supramunicipal i que tenen identificades vulnerabilitats (tant de quantitat com de qualitat). Per aquest motiu, l’ACA està desplegant, entre 2016 i 2018, diverses línies de subvencions, per valor de més de 40 milions d’euros, per incrementar la garantia d’aigua en els municipis que requereixen noves fonts d’aigua.
 
L’actual Pla de gestió també contempla mesures per incrementar l’ús d’aigua regenerada com a una mesura complementària per a disposar de més aigua a l’àrea de Barcelona.
 
Durant el primer any de vigència de la planificació hidrològica catalana, el sanejament de les aigües residuals ha comportat una inversió superior als 36 milions d’euros, dels quals 28,2 s’han destinat a nuclis sense depuradora i 8 milions d’euros a plantes que estan ja en servei i que requerien millores (depuradores de Berga, Figueres i Banyoles). 
 

La reunió que es va dur a terme a Tarragona. Foto: ACA.


Millora de 9 punts en la qualitat de les masses d’aigua
 
Prop del 36% de les masses d’aigua de Catalunya tenen un bon estat ecològic. Tot i que sembli un valor baix, és molt similar –fins i tot superior- al de la resta de països d’Europa. L’objectiu en l’actual cicle de la planificació hidrològica catalana és incrementar el número de masses d’aigua amb un bon estat ecològic. Per tant, es contempla que en el 2021, es passi de 137 a 173 masses d’aigua en bon estat, el que suposa passar del 36 al 45%.
 
Entre les principals inversions en aquesta matèria destaquen els 4,4 milions d’euros per reduir la contaminació salina al riu Llobregat, els 4 milions per a descontaminació d’aqüífers i els 1,5 milions d’euros destinats a la rehabilitació de zones humides.

Notícies relacionades


FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 947
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: