Redacció | Actualitzat el 13/12/2018 a les 08:18h

L'ACA alerta del «risc» de celebrar el Doctor Music Festival per «l'afecció» de rius i rieres

El Govern demana als promotors del festival que modifiquin el projecte atès l’informe desfavorable emès per l’Agència Catalana de l'Aigua

L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ha emès un informe desfavorable a la proposta d'ubicació del Doctor Music Festival presentada pels promotors, atès el "risc" que considera suposa emplaçar-lo en una "zona d'afecció" de diversos rius i rieres, segons ha informat el Departament de Territori i Sostenibilitat. Entitats ecologistes ja havien alertat del risc que s'hi produeixi una catàstrofe com la de Biescas del 1996, així com de l'impacte ambiental que suposaria el festival, que van qualificar de "terrorífic".

Davant d'aquest fet, el Govern ha alertat que la tramitació d'un projecte que preveu emplaçar 60.000 persones en un espai "d'alt valor natural” ha de tenir en compte les afectacions a la fauna i als hàbitats; l'impacte acústic i lumínic; la inundabilitat; les vies d'evacuació i aspectes sobre protecció civil i mobilitat, entre d'altres. És per això que l'executiu ha demanat als promotors que modifiquin el projecte tenint en compte aquestes consideracions.

El Govern assegura que manté converses tant amb la promotora com amb els ajuntaments d'Esterri d'Àneu i la Guingueta d'Àneu i amb el Consell Comarcal del Pallars Sobirà des de fa més d'un any. L'executiu posa en valor la "repercussió econòmica i social" de l'esdeveniment, però no menysté l'impacte que pot tenir des del punt de vista ambiental i les consideracions que cal tenir en compte pel que fa a la protecció civil.

En aquest sentit se subratlla que l'ACA ha emès un informe desfavorable a la proposta d'ubicar el festival en "zona d'afecció" del riu Noguera Pallaresa, del riu Unarre, del barranc Llavorre, de la riera del Tinter i del barranc Arrose, "atesa la vulnerabilitat" en què es trobarien els assistents a l'esdeveniment en cas d'avingudes d'aigua en aquella ubicació. Segons la proposta presentada pels promotors, "diversos espais del festival se situarien en zones inundables".

L'executiu també explica que la promotora ha complementat els estudis d'inundabilitat oficials que hi havia amb un estudi propi d'inundabilitat de detall dels rius, però en canvi "no ha modificat" la situació de les activitats proposades "tal com se li havia requerit en reunions prèvies”. En concret, s'indica que el projecte "ha d'excloure" les activitats situades en zones de flux preferent, "en què es poden produir greus danys sobre les persones i sobre els béns".
 

Promotors, alcaldes i representants institucionals a Escalarre, en imatge d'arxiu. Foto: ACN


La tramitació de l'autorització per celebrar l'esdeveniment es troba en període de presentació d'al·legacions, respecte l'estudi d'inundabilitat. Un cop valorades les al·legacions l'informe de l'ACA s'elevarà a la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE), que és l'administració que finalment emetrà una resolució que dictarà si la proposta compleix amb la normativa hidràulica o no.

En paral·lel, el Govern també considera "necessari" que la promotora adapti el projecte a la normativa pel que fa a l'afectació sobre la fauna i els hàbitats, a l'impacte acústic i lumínic, a les vies d'evacuació i a aspectes relacionats amb la protecció civil i la mobilitat, entre d'altres.

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 906
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: