Redacció | Actualitzat el 24/08/2018 a les 12:55h

Convoquen una manifestació per a exigir canvis en la política de gestió de la fauna salvatge

La promou Unió de Pagesos el divendres 31 d'agost a Vielha (Vall d'Aran)

Unió de Pagesos convoca una manifestació el divendres 31 d’agost a Vielha (Val d’Aran) per a denunciar els greus danys de la fauna protegida, especialment óssos, voltors i llops, a la ramaderia i agricultura de muntanya que, segons el sindicat, van en augment, i per a exigir a l’Administració mesures urgents i efectives que comportin un canvi en la política de gestió d’aquesta fauna per fer compatible l’activitat productiva amb la protecció de la biodiversitat.
 
La manifestació, en la qual també participaran tractors, portarà el lema Eth territòri de montanha, en luta. Os, arrian, cabiròu, sanglièr... Non mès damatges de fauna! El territori de muntanya, en lluita. Os, voltor, cabirol, senglar... Prou danys de fauna! Sortirà a migdia (12 hores) de l’avenguda deth Solan (davant la gasolinera Petrocat) de Vielha i es dirigirà per la C-28 en direcció al centre de la població fins al giratori amb la N-230; seguirà per l’avinguda Garona i carrer Reiau fins al passeig de la Llibertat, on es faran els parlaments finals.
 
A més dels ramaders de muntanya de les comarques catalanes, hi assistiran associacions de ramaders del Pirineu de la resta de l’Estat i membres de l’Associació per a la Salvaguarda del Patrimoni d’Arieja-Pirineus de l'estat francès, entitat que denuncia des de fa anys els danys de l’os en aquesta zona.
 

Raquel Serrat, responsable nacional del sector Boví de Carn d’Unió de Pagesos, i Joan Guitart, coordinador territorial de les Comarques de Muntanya del sindicat, han presentat la iniciativa. Foto: @uniodepagesos.


Amb l’objectiu de valorar les futures accions i per prendre les mesures necessàries per disminuir els danys de la fauna protegida contra la ramaderia i l’agricultura a les comarques de muntanya, el sindicat també ha organitzat aquest mes una campanya de xerrades informatives a Vielha (Val d’Aran), la Pobla de Segur (Pallars Jussà), Vilaller (Alta Ribagorça) i Llavorsí (Pallars Sobirà). Aquesta última tindrà lloc el dimarts 28 d’agost.
 
Unió de Pagesos denuncia que les poblacions de fauna salvatge, especialment de l’ós i els voltors, no han parat de créixer en els últims anys, així com els atacs al bestiar, que han perjudicat directament els ramats, provocant danys directes, i altres d’indirectes, com l’abandó de pastures i d’increment de despeses per part dels ramaders en haver de prendre mesures extraordinàries.
 
A més, en els últims mesos s’han intensificant els casos de transmissió de malalties de la fauna salvatge, protegida o no, al bestiar d’algunes explotacions, que cal recordar que està obligat a passar tots els controls sanitaris. En les xerrades d’aquest mes, el sindicat també ha abordat els problemes derivats de la transmissió de malalties d’aquest fauna als ramats, com la tuberculosi.
 

Afectacions de fauna protegida a la ramaderia extensiva a Catalunya [Cliqueu per veure el document]. Foto: Unió de Pagesos.


Per a Unió de Pagesos, és imprescindible que els ramaders amb animals afectats per danys de la fauna protegida denunciïn com més aviat millor els atacs per tenir opcions que aquests siguin compensats, però principalment per donar a conèixer la situació real del problema, ja que molts atacs no es denuncien. El 2017 només es van denunciar 89 casos d’atacs d’aquestes espècies, dels quals l’Administració en va considerar positius 55 i els va compensar amb uns 23.000 euros, mentre que des del gener d’aquest any fins ara les denúncies ja han estat 69, 18 de les quals per afectació de voltors, 49 per os i 2 per llop.
 
Unió de Pagesos recorda la importància del manteniment de l’agricultura i la ramaderia extensiva pel paper fonamental que tenen les pastures en la gestió de les zones de muntanya, per la qual cosa considera que és imprescindible i urgent un replantejament en la gestió de la fauna salvatge, tant en aquestes comarques com a la resta del territori.
 

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 573
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: