Xavier Borràs | Actualitzat el 04/07/2018 a les 16:59h

La Filmoteca acull en dipòsit l’arxiu cinematogràfic de Santiago Vilanova

El periodista olotí hi té dipositades prop d’un centenar de filmacions dels anys setanta i vuitanta que documenten el naixement de la consciència ecològica a Catalunya

Santiago Vilanova. Foto: Arxiu NG.


Santiago Vilanova (Olot, 1947) ha estat un dels periodistes que més ha contribuït a bastir un discurs i una memòria de la consciència ecologista en la història catalana recent, particularment en la lluita antinuclear. Pioner de l’ecologia política, al llarg dels anys setanta i vuitanta va realitzar, juntament amb la seva companya Pilar Sentís, multitud de filmacions en 16 mm sobre les principals manifestacions ecologistes i antinuclears, a més de les mobilitzacions pels drets durant la Transició i els fets de la Revolució dels Clavells a Portugal el 1974.

De setembre de 2005 a febrer del 2006, Vilanova va dipositar a l’arxiu de la Filmoteca de Catalunya tot aquest material de gran valor documental i patrimonial, a partir del qual va realitzar el documental El combat antinuclear, també arxivat a la Filmoteca.

Es tracta d’un centenar de filmacions que testimonien fets com la revolta que va canviar el destí de la societat portuguesa i les primeres eleccions democràtiques al país veí el 1974, la primera manifestació de periodistes demòcrates a Barcelona el 18 de març de 1976, mobilitzacions pels drets laborals, manifestacions feministes i protestes antinuclears durant la primera Transició.

Santiago Vilanova va voler cedir en dipòsit a la Filmoteca tot aquest llegat audiovisual per assegurar-ne la seva conservació i difusió.

En paraules del també periodista ecologista Xavier Garcia (Userda, 21, abril de 2006), aquest periodista olotí i escriptor ecologista, novel·lista, consultor ambiental, cofundador i portaveu d’Els Verds-Alternativa Verda, president de l’associació Una Sola Terra, i, entre tanta activitat, documentalista cinematogràfic i fotogràfic, "ha estat –és, sens dubte– un home de lideratges, d’avançaments teòrics i de previsions pràctiques d’alternatives socials que, malgrat tot, no ha vist fructificar en el seu gran somni: la creació i arrelament d’una gran organització política de l’ecologisme a Catalunya que fes el contrapès al discurs ideològic i electoral dominant".


 

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 814
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: