Xavier Borràs | Actualitzat el 25/06/2018 a les 14:12h

VÍDEO Teresa Jordà anuncia el decret de dejeccions ramaderes per a finals d'any

Ho ha dit davant la preocupació per la contaminació dels aqüífers durant l'assemblea d'INNOVACC, el clúster porcí català, que se celebra a la Vall d'en Bas


La nova consellera del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) del Govern, Teresa Jordà –que substitueix Meritxell Serret, actualment a l'exili–, participa durant la jornada d'avui en l'assemblea general ordinària d'INNOVACC, el clúster carni porcí català que celebra ja 10 anys a Can Trona, a Joanetes (Vall d'en Bas) des d'un quart d'onze d'aquest matí.

Durant l'esmorzar de benvinguda, que ha tingut lloc a l'Hotel Vall de Bas, a tocar de l'auditori on se celebra l'assemblea, la consellera Jordà, a preguntes de NacióGarrotxa, davant la preocupació per la contaminació per purins de les granges de porcs als camps de conreu dels aqüífers a la Garrotxa –com passa de fa anys a la comarca veïna d'Osona–, ha anunciat que el controvertit decret de dejeccions ramaderes, que ha de regular aquesta problemàtica, podria ser aprovat abans que acabi aquest any.

La consellera del DARP –que ha estat acompanyada pel batlle amfitrió de la Vall d'en Bas, Lluís Amat, i pel d'Olot, Josep M. Corominas, que presideix el clúster– ha manifestat que el decret anunciat "ens ha d'acabar d'ajudar", per bé que ha estat molt clara en el fet que seran ferms a comptar amb la complicitat del sector i a cercar més eines per a lluitar contra la contaminació dels purins. "Buscarem aquestes sinergies sí o sí perquè això [la contaminació] es produeixi el menys possible", ha afegit.

L'Associació catalana d’innovació del sector carni porcí, INNOVACC compta amb 76 empreses del sector carni porcí (granges, escorxadors, sales de desfer i empreses càrnies d’elaborats) i serveis auxiliars (fabricants de maquinària, logística, additius, enginyeria i  consultoria), de les quals 60 són pimes, i 18 institucions (administració, universitats, cambres de comerç, centres d’investigació, associacions professionals…). L'objectiu principal d'aquest clúster és enfortir la competitivitat de les empreses del sector mitjançant la innovació i la cooperació.
 

L'auditori de Can Trona, a la Vall d'en Bas, acull l'assemblea d'INNOVAC. Foto: Martí Albesa.


Durant la jornada d'avui, destaquen algunes intervencions, com les Ignasi Papell (Eurecat), José Juan Rodríguez (UAB) i Xavier Salamó (333) sobre un "Estudi de viabilitat de projectes d’R+D+i de nous productes de carn de porc i derivats amb avantatges sobre la salut dels consumidors"; la de Josep Comaposada (IRTA) sobre l'"Anàlisi metodològic de l’ús d’instruments miniaturitzats NIR “low cost” per al control en planta de paràmetres de qualitat i de procés en productes carnis fermentats i assecats".
 

Lluís Amat, batlle de la Vall d'en Bas i amfitrió de la jornada a Can Trona, durant la inauguració de l'assembles d'INNOVAC. Foto: Martí Albesa.


Oriol Amat –catedràtic de la UPF i pròxim rector de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya– serà l'encarregat de cloure l'assemblea amb una conferència a quarts de dues sobre "L’economia i l’empresa catalana: Present i futur".

El nou Decret de gestió de dejeccions ramaderes
 
El projecte del nou Decret de gestió de la fertilització del sòl i de les dejeccions ramaderes i d’aprovació del programa d’actuació a les zones vulnerables en relació a la contaminació per nitrats que procedeixen de fonts agràries es va posar en consulta pública a la web del Departament d’Agricultura i se'n va publicar l’edicte al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) el 13 de setembre de 2017.

A través d’aquest nou decret el Departament d’Agricultura vol assegurar la qualitat dels sòls i de les aigües subterrànies del país, a la vegada que es garanteix la viabilitat i la sostenibilitat de les explotacions ramaderes i agrícoles
 
Per aconseguir-ho, es preveuen tres grans línies d’actuació: la millora en origen en la gestió de les dejeccions de les explotacions ramaderes, incloent-hi el seu tractament; la innovació i millora en les aplicacions als sòls, mitjançant una fertilització orgànica d’excel·lència, i el control i seguiment d'aquestes aplicacions, garantint la traçabilitat dels moviments.
 
Es tracta d’un model de gestió basat en la valorització de les dejeccions com a recurs, amb una fertilització ajustada a les necessitats dels cultius, una aplicació feta amb maquinària adequada i, fins i tot, quan calgui, en l’exportació dels excedents de nutrients.

 

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 947
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: