Redacció | Actualitzat el 06/06/2018 a les 08:45h

President Torra: «Aplicarem i desenvoluparem la Llei del canvi climàtic»

El cap de l’Executiu ha encapçalat l’acte amb motiu del Dia Mundial del Medi Ambient, al Palau de la Generalitat | El Premi Medi Ambient reconeix la trajectòria de DEPANA i la contribució de Paco Muñoz a la lluita contra el malbaratament alimentari

El president de la Generalitat, Quim Torra, acompanyat del conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, i la secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marta Subira, junt als guardonats amb el Premi Medi Ambient. Foto: Gencat.


El president de la Generalitat, Quim Torra, ha assegurat aquesta tarda de dimarts, 5 de juny, durant l’acte amb motiu del Dia Mundial del Medi Ambient, que el Govern “aplicarà i desenvoluparà” la Llei del canvi climàtic. “És el nostre compromís i el nostre mandat; com és també la nostra obligació de complir el mandat de l'1 d'octubre, ratificat el 21 de desembre”, ha remarcat.
 
Quim Torra ha recordat que el primer projecte de llei que va aprovar el Govern del president Puigdemont va ser la Llei de canvi climàtic. Una llei, ha explicat, “pionera al sud d’Europa”, que va ser aprovada pel Parlament de Catalunya “amb un amplíssim consens”. El president ha carregat contra la decisió del Govern Rajoy, que, com va fer amb “la resta de lleis més avançades socialment aprovades pel Parlament”, la va recórrer davant del Tribunal Constitucional, que gairebé cinc mesos després n’ha aixecat la suspensió total excepte en l’article que fa referència a la prohibició del fracking. “Es pot acceptar aquesta suspensió quan la ciutadania i el Parlament de forma majoritària han impulsat una llei?”, s’ha preguntat el cap del Govern.
 
El cap de l’Executiu, acompanyat del conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha presidit l'acte de celebració del Dia Mundial del Medi Ambient, que ha tingut lloc al Saló de Sant Jordi del Palau de la Generalitat. El president ha començat la seva intervenció amb un record especial pel conseller Josep Rull. Ha explicat que quan ahir es va trobar amb ell a la presó d’Estremera, el conseller Rull li va parlar del Dia Mundial del Medi Ambient i li va demanar que avui, en aquest acte, “parlés del triangle que conformen el canvi climàtic, l’economia circular i la transició energètica”, així com de “la importància que té el medi ambient per a aquest país”.
 
En la seva intervenció, Quim Torra també ha posat en relleu que "en matèria de medi ambient disposem d’estructures d’estat compromeses amb el territori i la ciutadania”, com ara l’Agència Catalana de l’Aigua, el Servei Meteorològic de Catalunya o l’Agència de Residus. “Tenim les estructures d’estat, però no totes les eines ni els recursos que calen”, ha afirmat, i ha afegit que per aquest motiu “volem fer República que ens permeti emprendre els projectes en defensa de les persones i del territori del nostre país” i “tirar endavant tots els nostres compromisos i propòsits, sense interferències de l'Estat, no només en matèria de medi ambient, sinó en tots els àmbits que afecten el nostre futur”.
 
Durant l’acte, s’ha fet el lliurament del Premi Medi Ambient 2018, que reconeix públicament la tasca de persones, entitats, organitzacions i institucions a favor del medi ambient i que enguany s’ha centrat en les modalitats de recerca i innovació, i iniciatives en l’economia circular. També s’ha reconegut la trajectòria de persones o institucions dedicades a la protecció i millora del medi ambient.

El Premi Medi Ambient
 
Enguany, el Premi Medi Ambient ha reconegut la trajectòria de la Lliga per la Defensa del Patrimoni Natural DEPANA. El jurat també ha acordat reconèixer amb una menció honorífica  a títol pòstum la contribució a la lluita contra el malbaratament alimentari de Paco Muñoz, geògraf i tècnic de l’Oficina de Medi Ambient de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) durant més de 20 anys. En la modalitat de recerca, ha estat distingida l’empresa Masias Maquinaria, per una prova pilot per allargar la vida dels teixits. I en la modalitat d’iniciatives han estat reconeguts el projecte de simbiosi industrial del Polígon Bufalvent i el projecte de l’Associació Espigoladors de lluita contra el malbaratament alimentari des d’una economia social.
 
Dues trajectòries destacades

D’una banda, el Premi a la trajectòria de protecció i millora del medi ambient ha estat per la Lliga per la Defensa del Patrimoni Natural DEPANA, pels seus més de 40 anys treballant a favor de la natura i el medi ambient, com a primera entitat ecologista de Catalunya. El jurat ha destacat “el seu ressò mediàtic, i la seva participació i organització de bona part de campanyes de salvaguarda del medi natural a tot Catalunya”, així com el seu treball amb la ciutadania amb projectes d’educació ambiental. Les dues altres propostes finalistes han estat el Consorci del Ter i l’Associació Trenca.
 
A més, ha acordat una menció honorífica a títol pòstum en la modalitat de trajectòria a Paco Muñoz Gutiérrez, geògraf i tècnic de l’Oficina de Medi Ambient de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) durant més de 20 anys. El jurat ha valorat el seu lideratge en la lluita contra el malbaratament alimentari, mitjançant la Plataforma Aprofitem els Aliments, que va fundar. També el seu compromís amb la natura, promovent iniciatives innovadores (Gotimplora), liderant projectes de millora de gestió de residus, i apostant per l’ambientalització de màquines de venda automàtica, i de festes majors (gots reutilitzables).

Reaprofitament de roba usada

Pel que fa a la modalitat de recerca, entre les tres iniciatives finalistes, el jurat ha escollit “Let’s wear it again”, de l’empresa Masias Maquinaria, de Sant Joan les Fonts (la Garrotxa). Es tracta d’un projecte d’economia circular centrat en el sector tèxtil, que ha consistit en una prova pilot per processar 500 kg de roba usada que ja no es pot tornar a comercialitzar per convertir-la en fil reutilitzable dins del sector tèxtil. El jurat ha valorat molt favorablement l’estalvi de recursos naturals del projecte i l’allargament de la vida del material tèxtil. Distingeix la iniciativa per demostrar que l’economia circular és possible i viable econòmicament en un sector molt important a Catalunya com és el tèxtil.
 
Les altres dues iniciatives finalistes han estat “R3BIFER: Green Composites for Circular Economy”, de Thermal Recycling of Composites, i “Cleanleach”, de l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA).

Premi compartit per dues iniciatives

Finalment, en la modalitat d’iniciatives de protecció i millora del medi ambient, el jurat ha decidit distingir-ne dues de les tres finalistes, que es repartiran a parts iguals aquest premi. D’una banda, a l’Associació d’empresaris del Polígon Industrial Bufalvent (Bages), pel projecte pilot de simbiosi industrial, que inclou la primera oficina de simbiosi industrial de Catalunya. El projecte va néixer amb l’objectiu d’optimitzar els recursos materials i energètics del polígon, i el 2017 van crear l’oficina de sinergies, ampliant el seu radi a tota la comarca del Bages. L’oficina s’està convertint en l’entitat de referència en el foment de la transició de les empreses de la comarca cap a l’economia verda i circular.
 
D’altra banda, el jurat ha distingit l’Associació Espigoladors, pel projecte i la marca social “Es im-perfect”, que ofereix paquets de productes reaprofitats, promovent, alhora, una economia social. I és que l’associació dona feina a persones amb situació de risc d’exclusió social de manera transformadora, participativa, inclusiva i sostenible. La tercera iniciativa finalista ha estat la intel·ligència artificial aplicada als residus, de Sadako Technologies.
 
Amb els premis, el jurat ha volgut mostrar que la circularitat pot tenir diverses dimensions. Per això, destaca iniciatives que tant poden ser aplicades per moltes empreses amb recursos diversos, com per organitzacions petites, i que poden ser replicades en altres empreses del sector agroalimentari, un dels principals de Catalunya.

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 548
Agenda
No hi ha cap acte previst a l'agenda
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: