Redacció | Actualitzat el 02/06/2018 a les 11:57h

​Detecten un linx ibèric a l'àrea metropolitana de Barcelona

L'animal és un mascle alliberat el 2015 a Portugal que va néixer al centre de cria en captivitat del Acebuche a Huelva

Els Agents Rurals han detectat la presència d'un linx ibèric (Lynx pardinus) a l'àrea metropolitana de Barcelona. Es tracta de Litio, un mascle alliberat el 2015 a Portugal que va néixer el 2014 al centre de cria en captivitat del Acebuche, a Huelva. Els membres dels Agents Rurals el van observar i fotografiar el passat 29 de maig en un operatiu de recerca executat arran de diversos avisos d'albiraments d'aquest animal a la zona.

A partir de la imatge, tècnics del Servei de Fauna i Flora de la Generalitat han pogut identificar l'animal gràcies al collar emissor que duia, i a la col·laboració dels experts dels programes de reintroducció d'aquesta espècie a la península Ibèrica, així com als responsables del projecte Iberlince.

L'animal ja havia estat capturat el 5 de maig del 2016 a la finca Gibraleon (Huelva), després d'observar mancances en la seva adaptació al medi. Així, va ser traslladat al Centre de Recuperació d'Espècies Amenaçades (CREA) de Huelva perquè presentava signes de debilitat. Un cop recuperat, es va tornar a alliberar a Portugal, al Vale do Guadiana, i pocs dies després la senyal de GPS que emetia el seu collar es va perdre.

Ara, la Generalitat estudia la seva captura, ja que l'animal es troba en un emplaçament inadequat per garantir la seva seguretat, a prop d'infraestructures viàries i nuclis urbans. Així, amb el suport d'un equip tècnic i veterinari del projecte Iberlince, es localitzarà l'animal per via terrestre, amb un receptor de senyal i, si no és possible, amb altres mitjans.

Es tracta de la primera vegada que es detecta la presència d'un linx ibèric a Catalunya des de principis del segle XX. El projecte Life Iberlince, en el qual participen Portugal i Espanya (Extremadura, Castella-la Manxa, Múrcia i Andalusia) pretén recuperar la distribució històrica de l'espècie mitjançant la reintroducció. Amb els treballs de conservació desenvolupats s'ha aconseguit passar de 94 exemplars el 2002 a 589 en l'últim cens del 2017.

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 550
Agenda
No hi ha cap acte previst a l'agenda
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: