Redacció | Actualitzat el 30/05/2018 a les 13:19h

Alerta per l'arribada d'una plaga invasora d'un escarabat asiàtic a Catalunya

L'insecte hauria arribat fa més de cinc anys i s'hauria propagat per municipis del Vallès | Té un efecte "devastador" en moreres i podria atacar també arbres fruiters

L'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) ha avisat de la invasió d'un escarabat procedent del nord-est d'Àsia, de països com la Xina, Corea, Japó i Taiwan, que té un efecte "devastador" sobre les moreres, ja que les mata. 

Es tracta de l'espècie Xylotrechus chinensis, un escarabat de la família dels cerambícids. Té un aspecte molt semblant a una vespa, amb un cos d'entre 15 i 25 mil·límetres. L'investigador de l'ICTA-UAB i primer autor de l'estudi, Víctor Sarto, que duu per títol A New Alien Invasive Longhom Beetle, Xylotrechus chinensis (Cerambycidae), Is Infesting Mulberries in Catalonia (Spain), l'ha batejat com a "Escarabat-vespa barrinador de les moreres". L'ICTA-UAB, en col·laboració amb l'Ajuntament de Barberà del Vallès, ha detectat i estudiat la presència d'aquesta espècia des de 2014. 
 

L'aspecte de l'escarabat invasor Foto: Víctor Sarto (UAB)


Sarto ha fixat la seva arribada a Catalunya no més tard de 2012, probablement a l'interior de palets de fusta i s'hauria expandit pels municipis del Vallès com Barberà, Badia, Cerdanyola i Ripollet. Precisament, en l'actualitat haurien tingut una afectació del 45% en aquestes localitats. 

Les larves de l'insecte s'alimenten de la part externa viva de troncs i branques de l'arbre. D'aquesta manera, interrompen el flux de la saba i produeix la mort, a més també danyen l'estructura al introduir-se en la part interna que afavoreix la caiguda de les branques afectades a la via pública.

El treball ha apuntat que també podria afectar arbres fruiters com pomeres, pereres i les vinyes que "suposaria un important impacte econòmic" per al sector, ha afirmat Sarto. Per això, ha suggerit, a més de la tala d'exemplars afectats, l'aplicació de productes externs que dificultin l'ovoposició de les femelles sobre l'escorça de les moreres i la injecció d'una solució soluble d'insecticida en la fusta de l'arbre.

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 644
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: