| Actualitzat el 26/05/2018 a les 14:05h

VÍDEO Un trencament en una bassa al Cogulló provoca un vessament de salmorra al Llobregat

En les mostres que l'ACA ha pres al riu Llobregat ha comprovat que "els nivells de conductivitat són elevats, però dins la normalitat", i a més "no han observat mortalitat de peixos" ni a l'aigua de boca dels municipis aigües avallAquest divendres a 2/4 d'11 de la nit s'ha trencat la bassa de regulació de salmorres que aboca després al col·lector, situada sota les instal·lacins d'ICL a Sallent, i que absorbeix el runam del Cogulló, segons la Unitat de Guàrdies i Emergències de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA). El vessament que ha provocat aquest trencament ha afectat el Llobregat, tot i que encara no s'ha fet una anàlisi definitiva de a quines zones ha afectat més. Tècnics de l'ACA, que és l'agent responsable de la bassa, treballen aquest dissabte per arreglar el trencament.

La bassa feia 15x15 metres i ha caigut un dels seus murs, fet que ha provocat el vessament de la salmorra que contenia, d'uns 40 centímetres d'altura, en total, doncs, 90 metres cúbics. L'ACA adverteix que ha estat un vessament puntual, i que l'empresa es troba connectada directament amb el col·lector de salmorres. La salmorra s'ha escampat pel polígon de l'Illa Sud de Sallent i una part ha anat al riu Llobregat. Les afectacions es centren en les herbes del voltant del dipòsit. 

En les mostres que l'ACA ha pres al riu Llobregat ha comprovat que "els nivells de conductivitat són elevats, però dins la normalitat" i a més "no han observat mortalitat de peixos", ni tampoc "no hi ha afectació a l'aigua de boca dels municipis aigües avall". 

El dipòsit trencat s'ha buidat per complet i per tant no hi ha perill de cap més vessament. En aquests moments s'està treballant per netejar les restes de la fuita i en els propers dies es treballarà per restablir el funcionament del dipòsit afectat.

El Consell Comarcal vol tranquil·litzar a la població perquè l'important cabal del riu va diluir la sal i es confirma que no hi ha hagut afectacions en l'aigua de consum i que les afectacions al medi ambient són mínimes.

L'entitat Prou Sal ha emès un comunicat on adverteix que si "ICL hagués aturat l'abocament al Cogulló, aquesta bassa no existiria". En el seu comunicat, l'entitat insisteix en què "els llocs de treball no poden ser l'excusa perquè ICL deixi un deute enorme, econòmic i mediambiental", i recorda que l'eliminació del runam del Cogulló "també generarà nous llocs de treball".

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 947
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: