Redacció | Actualitzat el 16/05/2018 a les 18:05h

Granollers redueix de 65 a 6 les cotorres argentines censades a la ciutat

El treball coordinat amb altres municipis afectats augmenta l'eficàcia de les actuacions per reduir aquesta espècie invasora

Aquest matí s'ha retirat un niu de cotorres al carrer de Pius XII, davant del parc del Congost. Foto: Ajuntament de Granollers.


La població de cotorres s'ha reduït a Granollers i ha passat de 65 adults censats l'any 2016 als 6 actuals, amb la consegüent reducció del nombre de cries. Aquest fet ha permès també reduir les molèsties per soroll ocasionades a la ciutadania i el risc associat a la presència de nius de grans dimensions als arbres de parcs i jardins.
 
L'anomenada cotorreta de pit gris o cotorra argentina (Miopsitta monachus) és una espècie invasora provinent del continent americà que els darrers 20 anys ha fet una bioinvasió, és a dir, que se n'ha detectat un increment desmesurat en llocs que no són els seu hàbitat natural. Segons ha informat l'ajuntament, a la ciutat s'han fet habituals a parcs i jardins, amb els problemes que això ocasiona de molèsties als ciutadans i en salut pública (poden ser transmissors de pneumònies i altres malalties), dany als ecosistemes i a l’economia. 
 
Des de fa dos anys, l'Ajuntament, a través del Servei de Salut Pública, disposa d'un programa de control i seguiment de cotorres que ha permès elaborar-ne un cens i prevenir-ne l'augment. L'empresa externa amb personal expert que se n'ocupa ha fet un registre del lloc on viuen, de què i on mengen, on descansen i els seus moviments més freqüents, per prevenir que es reprodueixin més del compte i capturar-ne els adults.
 
Aquestes captures volen evitar que s'instal·lin en parcs i jardins amb grans arbres, que són els escollits per fer-hi niu, tot i que també els poden fer en infraestructures com antenes, torres elèctriques, etc. Els nius poden ser de grans dimensions i pesar fins a 100 quilos, amb el perill de seguretat que això comporta.Totes les accions de captura i maneig dels animals es fa segons la normativa vigent.     
 
Des d'aquest any,  el programa de control i seguiment de cotorres té el suport, dins dels programes estàndard de control de plagues, de la Diputació de Barcelona per espai de 3 anys. Això permet abordar el problema en clau territorial amb altres municipis afectats de la conca del Congost, com poden ser Mollet, Canovelles, les Franqueses o la Garriga. L'objectiu és aconseguir un impacte més gran en la reducció d'exemplars, tenint en compte el moviment de les cotorres al llarg del riu.
 
Aquestes aus tenen una capacitat adaptativa molt superior a la resta d'espècies de psitàcids o lloros, fet que la fan més invasora, per  la capacitat de menjar aliments diferents, la llarga esperança de vida -pot superar els 10 anys-, o la cria en colònies de grups nombrosos que els permet defensar-se millor dels depredadors. 
 
A banda de les actuacions sobre la població de cotorres, s'ha establert un protocol continu d'atenció ciutadana per resoldre els problemes que puguin ocasionar. 

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 573
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: