Redacció | Actualitzat el 26/03/2018 a les 15:59h

Es presenta el primer protocol per evitar l’impacte de la pesca fantasma

Enrocades als fons marins, les arts de pesca són autèntiques «xarxes fantasma» que capturen peixos de manera passiva, però sense cap benefici per a les pesqueries

Les arts de pesca perdudes als fons marins són una amenaça greu per a la vida marina. Foto: UB.


Lluitar contra la pesca fantasma, reduir l’impacte de les arts de pesca perdudes als fons marins i sensibilitzar els sectors implicats en la protecció del medi marí a Catalunya són les directrius principals del Protocol per a l’extracció d’arts de pesca perduts a la costa catalana. El document s’ha fet públic aquest dilluns, 26 de març, durant la jornada «La conservació del coral·ligen, un objectiu en comú», que ha tingut lloc a la seu del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP).
 
Aquest nou protocol —el primer elaborat a Catalunya per evitar els efectes de la pesca fantasma— està dirigit per Bernat Hereu, professor de la Facultat de Biologia i membre de l’Institut de Recerca de la Biodiversitat de la Universitat de Barcelona (IRBio), i coordinat per Joan Ylla, cap de la Secció de Protecció del Litoral i del Medi Marí de la Direcció General de Pesca i Afers Marítims de la Generalitat de Catalunya
 
Pesca fantasma: una trampa per a la vida marina
 
Arreu del món, les xarxes i altres estris de pesca que s’abandonen o es perden als fons marins són una amenaça greu per a la vida marina. Enrocades als fons marins, les arts de pesca són autèntiques «xarxes fantasma» que capturen peixos de manera passiva però sense cap benefici per a les pesqueries. A més, poden generar situacions de risc per a la navegació (xarxes enredades amb les hèlixs dels vaixells, etc.) i per als banyistes i submarinistes.
 
A Catalunya, el sector pesquer té un important pes econòmic i social que ha de ser compatible amb la conservació dels recursos naturals. En aquest escenari, el 2015 el Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter, en col·laboració amb els experts UB-IRBio, va impulsar el programa «Evitem la pesca fantasma». Aquest programa, pioner a tot Catalunya, ha definit les bases del nou protocol per retirar les xarxes i les arts de pesca —esportives i artesanals— que han quedat perdudes i enrocades als fons marins, i evitar així que causin un greu impacte ambiental sobre els ecosistemes marins.
 
Un portal web creat per l’equip UB-IRBio ajudarà a localitzar i recuperar les xarxes fantasma. La nova eina també té com a objectiu conscienciar de l’impacte real d’aquestes xarxes en espècies, hàbitats i ecosistemes marins. En la mateixa línia, el Departament d’Agricultura té disponible una adreça electrònica ([email protected]) on el ciutadà podrà notificar la detecció d’arts de pesca perduts i així facilitar la resposta de l’Administració.

Protegir els ecosistemes marins del litoral a Catalunya
 
La jornada «La conservació del coral·ligen, un objectiu en comú» que ha tingut lloc a la seu del DARP també ha acollit la presentació d’un protocol per protegir el coral·ligen, una iniciativa dirigida per l’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC) que permetrà retornar al mar les poblacions de corall decomissades en la lluita contra la pesca il·legal.
 
Han participat en la jornada Sergi Tudela, cap de la Direcció General de Pesca i Afers Marítims; Ferran Miralles, director general de Polítiques Ambientals i Medi Natural, i Rosario Allué, cap del Servei de Recursos Marins, a més dels investigadors Joaquim Garrabou (ICM-CSIC) i Bernat Hereu (UB-IRBio), tots dos membres del Grup de Recerca MedRecover.

Un manifest per a la protecció del fons marí
 
Com a punt final de la jornada, diverses entitats han signat el manifest La conservació del coral·ligen, un objectiu en comú, que dona suport a les línies de treball impulsades per la Generalitat de Catalunya per protegir el patrimoni natural dels ecosistemes marins.
 
El document, que reforça la col·laboració i el compromís amb el futur dels ecosistemes marins a Catalunya, l’han signat el Club d’Immersió Biologia (CIB) —una entitat creada el 1983 en el si de la Facultat de Biologia de la Universitat de Barcelona i destacada per la defensa de la immersió respectuosa amb el medi ambient—, la Federació Catalana d’Activitats Subaquàtiques (FECDAS), l’International Forum for Sustainable Underwater (IFSUA), l’Associació Catalana de Centres d’Immersió i Activitats Marines, l’Associació de Centres d'Immersió de la Costa Brava, l’Associació de Busseig Recreatiu d'Espanya (ABRE), i  Scuba Schools International (SSI).
 
Més informació
 
Protocol per a l’extracció d’arts de pesca perduts a la costa catalana.
 

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 567
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: