Xavier Borràs | Actualitzat el 13/03/2018 a les 14:08h

La recollida selectiva de residus s'iniciarà el 2019 a la Garrotxa

Per bé que no es decidiria un sistema únic, s'imposarà el model de «pagament per generació», segons les proves pilot fetes a Argelaguer, Santa Pau, Sant Joan les Fonts i la Vall d'en Bas | El sistema d'obertura de contenidors amb targeta o el porta a porta són el més ben valorats | La taxa d'escombraries per als usuaris serà la mateixa, per bé que qui incompleixi pagarà més

A la presentació de l'estudi, d'esquerra a dreta: Francesc Canalias, Artur Ginesta, Joan Espona, Josep Company i Lluís Amat. Foto: Martí Albesa.


Aquest matí s'han presentat a la seu del Consell Comarcal de la Garrotxa l'estudi de models de recollida selectiva en origen de residus a la comarca, basat en els resultats de les quatre diferents proves pilot fetes a diversos veïnats de poblacions de la comarca –Argelaguer, Santa Pau, Sant Joan les Fonts i la Vall d'en Bas–, iniciades el mesos de juny i de juliol de 2017 amb una durada de 6 mesos. El balanç general és satisfactori perquè s'ha aconseguit obtenir "dades reals" d'aspectes com ara el nivell de selecció assolit, els costos reals o la percepció de la ciutadania.

Durant la roda premsa –en què han intervingut Joan Espona, president del Consell Comarcal de la Garrotxa i batlle de Sant Joan les Fonts; Lluís Amat, batlle de la Vall d’en Bas; Artur Ginesta, batlle d’Argelaguer; Josep Companys, batlle de Santa Pau, i Francesc Canalias, director del Consorci de Medi Ambient i Salut Pública de la Garrotxa (SIGMA)–, s'ha destacat fets fonamentals, com que no es decidirà un sistema únic quant a la recollida selectiva (per bé que seria l'ideal) i que el sistema o sistemes triats a la Garrotxa han de permetre l’aplicació del pagament per generació, és a dir, han de ser sistemes on el ciutadà que incompleix sigui fàcilment identificable. Això no vol dir que quan s'hagi implantat el nou model –ha aclarit Joan Espona– la taxa d'escombraries s'abarateixi. "La idea inicial és que el cost serà el mateix que l'actual, però més car per a qui incompleixi", ha afegit el president del Consell Comarcal.
 

El president del Consell Comarcal de la Garrotxa i batlle de Sant Joan les Fonts, Joan Espona. Foto: Martí Albesa.


Joan Espona parla sobre el cost de la taxa en la recollida selectiva. (00:18).

Del quatre sistemes provats, els que han obtingut millors resultats (vegeu-los a la Taula 1, més avall), són el porta a porta i el sistema d'obertura de contenidors amb targeta. Són els "més idonis" per al territori, segons el president Espona, sobretot si es té en compte tots els factors analitzats. A l'abril es presentaran els resultats al Consell d'Alcaldes de la Garrotxa i s'obrirà un debat perquè els diversos ajuntaments decideixin quin és el sistema que millor s'ajusta a les seves necessitats. Aquest nou model de gestió dels residus a la Garrotxa –que s'ha d'adaptar als objectius que planteja el Programa general de prevenció i gestió de residus i recursos de Catalunya (PRECAT 2020)– es posarà en marxa el 2019 de forma progressiva.
 
Els resultats obtinguts en les proves pilot

Amb l’objectiu de millorar els resultats, incrementant la qualitat de la recollida i disminuint el volum de residus generats, el Consell Comarcal de la Garrotxa, a través del Consorci de Medi Ambient i Salut Pública de la Garrotxa i la col·laboració de l’Agència de Residus de Catalunya, va fer un estudi dels diferents sistemes de recollida selectiva actualment en funcionament. Després d’un examen exhaustiu dels avantatges i inconvenients de cada sistema, els tècnics del SIGMA van triar quatre nuclis representatius a la comarca per portar a terme una prova pilot, aplicant un sistema diferent a cada territori.
 
Els diferents sistemes de recollida selectiva i nuclis escollits van ser:
 
Barri de les Olletes – La Vall d’en Bas Porta a porta
Barri de la Roureda – Sant Joan les Fonts Bosses personalitzades
Nucli d’Argelaguer Contenidors tancats amb obertura amb targeta i bosses personalitzades
Barri de Can Blanc – Can Jofre – Can
Potxa Santa Pau
Contenidors amb identificació d’usuaris i
bosses personalitzades

Els quatres sistemes de recollida selectiva van entrar en funcionament als quatre nuclis garrotxins entre els mesos de juny i juliol de 2017 amb una durada de 6 mesos. Durant aquest període de prova, s’ha pogut analitzar el comportament dels ciutadans en relació als seus hàbits de recollida segons cada sistema, així com al seva funcionalitat.
 
L’anàlisi de les proves pilot s’ha plantejat al voltant de quatre criteris, com ha explicat Francesc Canalias (SIGMA):
  • Capacitat efectiva de selecció dels models proposats.
  • Costos reals del model. Despeses del servei.
  • Percepció de la ciutadania del model aplicable.
  • Capacitat dels models per avançar cap al pagament per generació.
La visió final dels estudis basats en els criteris mencionats, es pot resumir en la següent Taula:
 
  Porta a porta (Les Olletes) Contenidor tancat          amb targeta i bosses personalitzades
 
(Argelaguer)
Contenidors amb identificació
d’usuaris          i bosses personalitzades
 
(Can Blanc)
Bosses QR personalitzades
 
(La Roureda)
Nivell de selecció Molt bo en recollida. Es dona fuga de residus.
 
8
Bo 7 Acceptable 5 Baix 4
Despeses del servei Fort increment: personal, equips i bosses
 
4
Despeses actuals més contenidors, targetes i bosses
 
6
Despeses actuals més bosses i targetes
 
8
Despeses actuals més bosses.
 
9
Aplicació pagament per generació Factible
 
7
Factible
 
7
Per bonificació
 
6
Difícil
 
4
Acceptació de la ciutadania Mitjana
 
6
Bo
 
7
Molt bo
 
8
Molt bo
 
8
Obligacions de control i inspecció Altes
 
5
Altes
 
5
Altes
 
5
Altes
 
5
VALORACIÓ FINAL
(sobre 10)
 
 
7,5
 
 
8
 
 
7,5
 
 
7,5

Pel que fa t a la relació costos reals/nivell de selecció, una altra de les conclusions ha estat la dificultat d’establir costos extrapolables, ja que les solucions poden no ser úniques a la comarca, però es conclou que estem en un escenari real d’increment de costos, sigui per incorporació de tecnologia, sigui per increment de servei. L’objectiu del Consell Comarcal de la Garrotxa és fer la màxima contenció de costos amb la màxima eficiència en la gestió de residus. El sistema o sistemes triats a la Garrotxa han de permetre l’aplicació del pagament per generació, és a dir, han de ser sistemes on el ciutadà que incompleix sigui fàcilment identificable.
 

Francesc Canalias, director del Consorci de Medi Ambient i Salut Pública de la Garrotxa (SIGMA). Foto: Martí Albesa.

 
Tot i que la Garrotxa destaca com la segona comarca del territori de Girona amb una percentatge més alt de recollida selectiva bruta (45,43%), darrera del Gironès i apropant-se a l’objectiu europeu del reciclatge del 50% marcat per instàncies europees per a l’any 2020 –ocupa la tretzena posició entre les 42 comarques catalanes–, cal continuar millorant aquests percentatges per assolir aquesta fita. Un consum responsable, una millora en les polítiques de reciclatge –que passen per la construcció del Centre de Gestió de Residus de la Garrotxa a Sant Jaume de Llierca– i una major conscienciació ciutadana a l’hora de reciclar, són claus per a assegurar una bona protecció del medi ambient i un futur sostenible per a les generacions vinents.
 
Precisament dels reptes al voltant del reciclatge i de la gestió de residus es parlarà demà dimecres a la Sala El Torín d’Olot, al Seminari d’innovació en la recollida selectiva i la identificació d’usuaris per a residus municipals. Possibilitats d’implantació d’un Pagament per Generació. El director general de l’Agència Catalana de Residus, Josep Maria Tost, serà present en aquesta jornada on es parlarà d’aplicacions mòbils per a la millora del reciclatge o els passos a fer per a la implantació real del pagament per generació.

Qui més contamini, més pagarà

De fet, a la La Garrotxa, amb una població de 55.999 habitants, l’any 2016 s'hi van generar 23.790 tones de residus municipals en contenidor de vorera, una xifra que equival a la generació d’1,16 kg de residus per habitant/dia. Amb l’actual estancament del model de recollida vigent, ens allunyen dels objectius que planteja el PRECAT 2020, mentre els experts en gestió de residus aposten pel “pagament per generació”: és a dir, qui més contamina, més paga. Fins ara, les taxes per a recollida de residus que paguen els ciutadans es calculen segons diversos factors, com la tipologia de l’habitatge o els metres de la façana, però no tenen en compte el volum de residus que es generen ni la qualitat en la selecció, factors que es posen en valor als sistemes de “pagament per generació”.

 


FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 463
Vés a: ​La comunitat educativa surt al carrer en defensa de l'escola catalana

​La comunitat educativa surt al carrer en defensa de l'escola catalana

Unes 8.000 persones, segons la Guàrdia Urbana, han recorregut el centre de Barcelona en una "marea verda" que ha denunciat els "atacs" del govern del PP i de partits espanyols

Vés a: Fonollosa bateja com a 1 d'Octubre la plaça on va patir la càrrega de la Guàrdia Civil

Fonollosa bateja com a 1 d'Octubre la plaça on va patir la càrrega de la Guàrdia Civil

La denominació, aprovada per unanimitat, serà definitiva un cop passat el termini d'informació pública

Vés a: La piulada de Rufián que posa en escac la família reial davant els pensionistes

La piulada de Rufián que posa en escac la família reial davant els pensionistes

Ho fa amb una imatge dels reis i les seves filles damunt d'un telecadira

Vés a: VÍDEO La neu ja cau a cotes mitjanes

VÍDEO La neu ja cau a cotes mitjanes

Les precipitacions que s'han obert pas a migdia estan sent de neu per damunt dels 800 metres

Vés a: Eudald Carbonell: «Espanya necessita fer la ruptura que no vam poder fer a la Transició»

Eudald Carbonell: «Espanya necessita fer la ruptura que no vam poder fer a la Transició»

El científic, Premi Nacional de Cultura i Premi Príncep d'Astúries, assegura que "estem vivint una greu regressió de les llibertats" | "Em vaig fer sobiranista quan des de l'Estat no es va voler acceptar la diversitat", afirma l'arqueòleg i antropòleg

Vés a: Pep Puig, autor d'«Els metecs»: «Tots vivim en un desplaçament permanent»

Pep Puig, autor d'«Els metecs»: «Tots vivim en un desplaçament permanent»

L'escriptor publica nou llibre després de "La vida sense la Sara Amat", una obra té "una aparença de comèdia, però amb una part de dolor íntim"

Vés a: L'esperança de Rajoy per als pressupostos: un govern a Catalunya i un PNB pressionat

L'esperança de Rajoy per als pressupostos: un govern a Catalunya i un PNB pressionat

El president espanyol confia que els nacionalistes bascos li aplanin el final de legislatura tot i el 155 | Uns comptes aprovats forçarien Rivera a retornar a la casella de la governabilitat i donarien un nou impuls al PP per encarar les eleccions autonòmiques i locals

Vés a: Forcadell: «Cada cop estem més a prop de fer govern, n'estic convençuda»

Forcadell: «Cada cop estem més a prop de fer govern, n'estic convençuda»

L'expresidenta del Parlament i diputada d'ERC llença un missatge d'optimisme des de la Fira de Sant Josep de Mollerussa

Vés a: Per què els pensionistes veuen negre el seu futur?

Per què els pensionistes veuen negre el seu futur?

Les claus de les protestes que avui han omplert ciutats de tot l'Estat

Vés a: Les obres de les Glòries es reprendran la setmana que ve després de gairebé un any d'aturada

Les obres de les Glòries es reprendran la setmana que ve després de gairebé un any d'aturada

Colau va decidir parar els treballs l'abril passat arran dels diversos incompliments i endarreriments amb l'antic adjudicatari

Vés a: El clam per unes pensions «dignes» s'estén a Barcelona amb una protesta multitudinària

El clam per unes pensions «dignes» s'estén a Barcelona amb una protesta multitudinària

Més de 30.000 persones, segons la Guàrdia Urbana, es manifesten pel centre de la capital per mostrar el seu rebuig a les polítiques del govern espanyol

Vés a: L'ANC afronta la tria més polèmica de la seva cúpula

L'ANC afronta la tria més polèmica de la seva cúpula

Els socis de l'entitat escullen entre dos projectes: implementació de la República o muscular i fer més transversal el suport de l'independentisme

Agenda

» Del 25/03/2017 al 31/12/2018, De dilluns a divendres: de 12.30 a 13.30 h
Dissabtes i diumenges: de 12 a 14 h

Visites al Criptopòrtic de la Domus dels Mosaics d'Empúries
 Conjunt arqueològic d'Empúries (L'Escala)
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: