Redacció | Actualitzat el 05/03/2018 a les 13:08h

Denuncien un «funcionament perillós» de Vandellós II durant dues setmanes

Ecologistes en Acció denuncia que la central nuclear s'hauria d'haver aturat abans del que ho va fer per una fuita del circuit primari que afecta la barrera de pressió

La central nuclear de Vandellòs Foto: Jonathan Oca


Ecologistes en Acció denuncia que la central nuclear de Vandellòs II s'hauria aturat pel cap baix dues setmanes abans del que ho va fer, el dia 2 de març de 2018, per una fuita del circuit primari que afecta la barrera de pressió.

Segons els ecologistes, la normativa no permet cap fuita d'aquest tipus i obliga a aturar la central instantàniament, però "el Consell de Seguretat Nuclear (CSN) ha pecat de permissivitat", denuncien en un comunicat. L'entitat considera que l'incident ha de classificar-se pel cap baix com a nivell 1 en l'escala INES, que mesura els incidents nuclears.

Ecologistes en Acció expliquen que l'augment del cabal de l'aigua als desguassos de l'edifici de contenció està produït per un "degoteig" de la barrera de pressió. Segons expliquen les especificacions tècniques de funcionament (ETF), "la central hauria d'haver-se aturat quan es va detectar la fuita, ja que el límit permès per a aquesta fuita és zero. Però tot i això, la central va seguir operant malgrat haver-se detectat la fuita des de fa almenys dues setmanes", lamenten.

La cúpula del CSN va acceptar l'explicació de l'empresa segons la qual la fugida no procedeix necessàriament de la barrera de pressió, tot i les afirmacions dels inspectors d'aquest organisme. Els ecologistes denuncien que el CSN va dir que la fugida, en aquest cas, està per sota del permès, "quan qualsevol fuga de la barrera de pressió, per petita que sigui, és inacceptable", sentencien. El CSN ha qualificat l'incident com de nivell 0 en l'escala INES.

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 603
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: